Házifeladatot diktált Obama az afgán elnöknek

Vágólapra másolva!
Nyisson új fejezetet Afganisztán irányításában és küzdjön keményebben a korrupcióval szemben - ezt várja Barack Obama amerikai elnök Hamid Karzaitól, a régi-új afganisztáni elnöktől. Karzai egy az amerikaiak által is vitatott, csalások által kísért választás eredményeként őrizheti meg hatalmát.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt Hamid Karzai afgán elnökkel, nem sokkal az után, hogy kiderült, nem lesz újabb elnökválasztási forduló Afganisztánban, így Karzai a helyén marad. Obama az ilyen helyzetekben szokásos gratuláció helyett elvárásokat fogalmazott meg az afgán vezetővel szemben.

Az amerikai elnök sürgette Karzait, hogy "nyisson új fejezetet" Afganisztán irányításában, és kérte, hogy tegyen többet a korrupció felszámolása érdekében. Obama szerint Karzai "biztosított engem, hogy tisztában van a mostani időszak fontosságával. De ahogy jeleztem neki, nem a bizonyítékot nem a szavai, hanem a tettei jelentik" - írja a BBC.

Az amerikai elnök nincs könnyű helyzetben, az utóbbi hónapokban ugyanis saját kormánya is keményen bírálta Karzait az elnökválasztás augusztusi első fordulója során elkövetett csalások miatt. A választást végül úgy nyerte meg Karzai, hogy legfőbb riválisa, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter vasárnap kiszállt a versenyből (erről részletek ebben a cikkünkben).

Abdullah azzal indokolta a visszalépését, hogy szerinte nem lenne tiszta a szavazás. Az augusztus 20-án tartott első fordulót Karzai nyerte, de a szavazás tisztességességét sokan megkérdőjelezték, és közel egymillió szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak. Ez a szavazatmennyiség a Karzaira leadott voksok egyharmada volt, így a jelenlegi elnök nem szerezte meg a szavazatok felét, ezért kellett volna második fordulót tartani.

Az afganisztáni választás azért döntő jelentőségű, mert az országban nyolc éve zajló háború is kritikus ponthoz érkezett. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei egyre nehezebben bírnak a tálib lázadókkal, és az amerikai haderő parancsnoka jelentős csapaterősítést kért a Fehér Háztól. Obama hetek óta egyeztet erről nemzetbiztonsági csapatával, és a Fehér Ház egyebek mellett épp azzal indokolta a döntés elhúzódását, hogy meg akarják várni, amíg rendeződik a vitatott afganisztáni választás, és stabilizálódik a politikai helyzet.