Obama: Mianmar engedje szabadon az ellenzéki vezetőt

Vágólapra másolva!
Kemény hangon bírálta Barack Obama amerikai elnök a mianmari katonai juntát. Követelte tőlük, hogy engedjék szabadon Aung Szan Szú Kjit, a volt Burma ellenzékének vezető személyiségét. A Nobel-békedíjas nő egy amerikai férfi ideiglenes befogadásáért háziőrizetben több év börtönt is kaphat.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök felszólította a mianmari katonai kormányzatot, hogy "haladéktalanul és feltételek nélkül" engedje szabadon a házi őrizetbe helyezett Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőt.

Obama helyi idő szerint kedden Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Aung Szan Szú Kji fogva tartását. A mianmari junta által az ellenzéki vezető terhére rótt vádakat koholmánynak minősítette.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji csaknem hat éve tartó házi őrizete hivatalosan szerdán jár le. A junta azonban kedden bejelentette, hogy meghosszabbíthatják a korlátozó intézkedést. A mianmari hatóságok ugyanis perbe fogták a politikust a házi őrizet rendelkezéseinek megsértése címén.

Egy magas rangú tiszt elmondta: a hatóságok a közelmúltban fontolóra vették az ellenzéki vezető szabadon bocsátását. Egyrészt "humanitárius okokból", másrészt azért, mert ő a modern mianmari állam alapítójának, Aung Szannak a lánya. A tervet azonban Mjint Thein tábornok szerint keresztülhúzta a május eleji "váratlan incidens", egy amerikai állampolgár behatolása a politikus otthonába.

Aung Szan Szú Kji a bíróság előtt nem ismerte el bűnösségét, és ügyvédei is megerősítették, hogy az ellenzéki vezető nem hívta az amerikait, és rögtön távozásra kérte fel. Ennek ellenére a junta befolyása alatt álló bíróság akár 3-5 évi börtönre is ítélheti őt.