Elengedték Iránban a kémkedéssel vádolt újságírónőt

Vágólapra másolva!
Iránban előbb nyolcról két évre mérsékelték a büntetését, majd szabadon engedték Roxana Saberi iráni-amerikai újságírónőt. A hatóságok kémkedéssel vádolták az újságírót, aki a BBC-nek is tudósított a közép-ázsiai országból. Saberi elhagyhatja az országot, miután az eljárásba Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is beavatkozott.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték hétfőn az iráni hatóságok a nemrég kémkedésért elítélt iráni-amerikai újságírónőt, Roxana Saberit. Egy nappal korábban két évre mérsékelte és felfüggesztette a fellebbviteli bíróság a korábban kiszobott nyolc évi börtönbüntetést. A kiszabadulása érdekében két hétig éhségsztrájkot folytató Saberi a teheráni Evin börtönből távozóban az újságíróknak azt mondta, jól van. "Nem akarok semmilyen nyilatkozatot tenni, de jól vagyok" - mondta, mielőtt apja, Reza Saberi társaságában egy autóval távozott.

Az április 18-án bebörtönzött 32 éves szabadúszó újságíró elhagyhatja az Iráni Iszlám Köztársaságot. Röviddel szabadon bocsátása előtt az apa, a 70-es évek óta az Egyesült Államokban élő Reza Saberi újságíróknak azt mondta, hogy japán feleségével együtt a börtönhöz mentek, hogy "hazavigyék" a lányukat. "Viszautazunk, amint lehetséges" - mondta.

Roxana Saberit január végén tartóztatták le, miután lejárt sajtóakkreditációja ellenére folytatta munkáját Iránban, később azonban azzal vádolták meg, hogy kémkedett az Egyesült Államok javára. Az amerikai kormány ragaszkodott hozzá, hogy alaptalanok a vádak, amelyeket a hat éve Iránba települt, és onnan a brit BBC-nek és az amerikai Országos Közszolgálati Rádiónak dolgozó tudósító ellen hoztak fel Iránban, és az újságírónő haladéktalan szabadon bocsátását követelte.

Saberi ügye olyan időszakban vált újabb feszültség forrásává Teherán és Washington között, amikor Barack Obama amerikai elnök megpróbált kezet nyújtani Irán felé, hogy túllépjen a három évtizede tartó kölcsönös bizalmatlanságon. A két ország hosszú évek óta elmérgesedett vitát folytat Irán nukleáris fejlesztési programjáról, miután az a nyugati hatalmak szerint atomfegyver előállítására irányul. Irán azonban tagadja ezt.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök még áprilisban utasította Teherán főügyészét, hogy biztosítsák Roxana Saberinek az őt megillető teljes jogvédelmet. Manusehr Mottaki külügyminiszter pedig azt ígérte, hogy az ügyet "az emberi és iszlám jóindulat" jegyében fogják felülvizsgálni. Teherán, amely nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, ugyanakkor mindvégig azt hangoztatta, hogy Washingtonnak tiszteletben kell tartania az iráni igazságszolgáltatás függetlenségét.