Újabb zavargások törtek ki Athénban

Vágólapra másolva!
Kiújultak a tüntetők és a rendőrök közti összecsapások a görög fővárosban, ahol 12 napja tartanak a tüntetések. A demonstrációk eredetileg egy tinédzser fiú halála miatt kezdődtek, de mára kormányellenes élük lett. A tüntetőkhöz csatlakoztak az athéni repülőtér légiirányítói is, akik politikai változásokért és fizetésemelésért sztrájkolnak.
Vágólapra másolva!

Kiújultak az összecsapások a rendőrség és a tüntetők közt Görögországban, ahol 12 napja törtek ki zavargások, miután egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút. A tüntetők csütörtökön a parlament előtt támadtak rá a rohamrendőrökre, és gyújtóbombákkal dobtak az épületre. A demonstrálók megpróbálták ismét felgyújtani Athén központi karácsonyfáját is, amit egyszer már lecseréltek, mert a korábbi zavargásokban leégett.

Előzőleg több mint tízezren tüntettek a törvényhozás épületénél, transzparenseikre többek közt azt írták: "Le a vér, a szegénység és a privatizáció kormányával!" Bár a tüntetések és zavargások a tinédzser halála miatt kezdődtek, hamarosan kormányellenes megmozdulásokká váltak. A tiltakozók azt akarják elérni, hogy a kormány változtasson társadalom- és gazdaságpolitikáján.

Időközben minden több órára teljesen leállt a légiközlekedés az Athéni repülőtéren, ahol sztrájkba léptek a légiirányítók. Az ADEDY szakszervezet által szervezett munkabeszüntetésben részt vevők szintén a kormány politikája ellen tiltakoztak, illetve béremelést követeltek.

Kosztasz Karamanlisz konzervatív miniszterelnök az egyre nagyobb nyomás ellenére sem hajlandó lemondani. Azt azonban elismerte, hogy a tiltakozók néhány követelése mögött valódi problémák állnak. Keddi parlamenti beszédében azt mondta, a fiatalok csalódottságát hosszú idő óta megoldatlan kérdések, például a mindennapos korrupció és a társadalmi igazságtalanságok okozzák.

Az illetékes bíróság időközben megkapta a lelőtt fiú ügyében lefolytatott ballisztikai vizsgálat hivatalos eredményét. Az ügyben eljáró bíró magához rendelte a lelőtt fiú ügyvédjét és az emberöléssel megvádolt rendőrt, hogy ismertesse velük a szakértői vizsgálat megállapításait - közölték bírósági források.

Az eredményekre közel két hetet kellett várni azután, hogy a fiú életét kioltotta egy rendőri fegyverből származó golyó. A boncolást elvégző orvos szakértők egy héttel ezelőtt közzétett előzetes megállapításai szerint a fiú halálát egy gellert kapott lövedék okozta. A golyó eltorzult formájú volt, ami arra utal, hogy feltehetően valami kemény felületen megpattant, mielőtt a fiú testébe fúródott.