Újra nekiáll az atomreaktor leszerelésének Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Ismét nekiáll a a jongbjoni atomreaktor leszerelésének Észak-Korea, és ezt ismét ellenőrizheti a Nemzetközi Atomenergiaügynökség. Phenjan legutóbb csütörtökön tiltotta ki az ellenőröket, mert az Egyesült Államok, bár korábban ígérte, nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok feketelistájáról.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea kedden megújított ellenőrzés mellett újrakezdte a jongbjoni reaktor leszerelését célzó munkálatokat - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). "A tegnapi ígéretnek megfelelően újrakezdték a leszerelési munkákat. Visszatértünk a korábbi status quohoz" - mondta a bécsi székhelyű szakosított ENSZ-szervezet egyik illetékese.

Észak-Korea hétfőn ismét beengedte a jongbjoni atomlétesítménybe a NAÜ megfigyelőit és ígéretet tett arra, hogy keddtől felújítják a reaktor leszerelésének legfontosabb munkálatait, és az ellenőrök megfigyelhetik e tevékenységet is. Phenjan legutóbb csütörtökön tiltotta ki az ellenőröket az atomlétesítményből, mert az Egyesült Államok - korábbi ígérete ellenére - nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok feketelistájáról.

A Bush-kormány arra hivatkozott, hogy Phenjannak előbb bizonyítania kell a nukleáris tevékenységeiről közzétett lista hitelességét és teljességét. Ezután azonban megszületett a megállapodás Washington és Phenjan között ennek ellenőrzéséről, és az egyezség nyomán a hét végén lekerült Észak-Korea a szóban forgó listáról.