"Pokoli a helyzet" - beszámolók a dél-oszétiai háborúról

Vágólapra másolva!
Lerombolt városi kórház, porig égett házak, gránátokkal berobbantott pincék, élelem- és vízhiány - szólnak a túlélők beszámolói arról, mi történt Chinvaliban, miután a grúz hadsereg pénteken támadást indított a déloszét főváros ellen. A grúz fővárosban vasárnap még nyugodt volt a helyzet, de sokan halálra rémültek attól, hogy összeakaszkodott Oroszországgal Tbiliszi.
Vágólapra másolva!

"Mindenütt tűz, házak égtek le teljesen, a pincéig elpusztították őket. Ezt látni" - mondta egy a déloszét fővárosban, Chinvaliban élő tanárnő a BBC World Service munkatársának telefonon. A beszélgetésről készült hangfelvételen folyamatosan hallani a becsapódó lövedékek robbanásait. A nő szerint a robbanások 10 kilométerre lehettek tőle. Azt mondta, több nap után csak hétfőn mert kimenni az lakásból. "Ma volt az első alkalom, hogy kimerészkedtem az utcára, és láttam a házakat, amelyeket elpusztítottak" - a szöveget itt két erős robbanás szakítja meg - "Hallgassa csak!" - folytatja.

Arra a kérdésre, hogy fél-e, azt mondta, hogy már hozzászoktak. "Húsz éve megy ez." A tanárnő szerint, amikor a tankok bevonultak, sok embert megöltek a katonák. Lőtték a házakat, lőtték az embereket, a pincékbe menekültekre gránátokat dobáltak. Az nem derült ki a bejátszásból, hogy grúz vagy orosz tankokról van-e szó, de jól jellemzi a helyi lakosság helyzetét a konfliktusban.

"Egy kocsi csomagtartójában utaztam idáig. A grúz mesterlövészek az erdőből lőttek ránk. Hallottam, ahogy a lövések becsapódnak a kasztniba" - mondta a Guardiannak Alisza Mamijeva, egy Chinvaliból menekült oszét gimnáziumi tanárnő. "A bátyám ott maradt harcolni. Nagyszüleink házát lerombolták. Semmi nem maradt a falujukból. Teljesen elpusztították a rakéták és a tankok."

"Pokoli a helyzet. Ma reggel jutottam ki. Egy barátom hozott el motorral. Már a halálra vártam a pincében. A város romokban van. Holttestek fekszenek az utcákon" - idézett a brit lap egy 65 éves férfi beszámolóját. "Csak a ruhám maradt... Faházban laktam, de az aknák szálkává aprították. Úgy másztam ki a romok alól. Nem tudom, hova menjek, nem tudom, mit csináljak."

"Tbilisziig kergetjük őket"

Az orosz hatóságok szerint 22 ezer ember menekült el eddig a harcok sújtotta térségből. A Guardian szerint a menekültek lerombolt városi kórházról, a víz - és az áramszolgáltatás megszűnéséről, Chinvali elpusztításáról számoltak be. Sokan napokig kuksoltak pincéikben élelem és víz nélkül. Egy déloszét katona dühösen magyarázta, hogy miért nem jöttek hamarabb az oroszok. Azt állította, hogy amikor az orosz tankok megérkeztek, addigra már ők kiverték a grúzokat.

Az észak-oszétiai Vlagyikavkazban oszét önkénteseket toboroznak a harcra. "Az unokatestvérem Dmenisz faluból jött tegnap éjjel. Két golyót kapott a hátába. Odamegyünk és lemészároljuk a grúzokat, mint a fasiszta disznókat. Ha az oroszok hagyják, Tbilisziig kergetjük őket. Harcos nemzet vagyunk, tudjuk hogyan kell küzdeni" - mondta egyikük a brit lapnak.

Aggódhatnak az Oroszországban dolgozó grúz kereskedők is. "Oszét hazafiak! Tisztítsuk meg előbb saját piacainkat a grúz kémektől! Azután szabadítsuk fel szülőföldünket!" - olvasható egy falragaszon.

"Halálra rémültek"

Az [origo]-nak Tbilisziből e-mailt író Maka Mesveljani szerint a grúz fővárosban vasárnap a dolgok a szokott mederben haladtak, de feltűnő volt, hogy a szokásosnál kevesebb autót és embert lehetett látni az utcákon. Mesveljani szerint mindenki igyekszik otthon maradni. Az egyik amerikai civil szervezet alkalmazásában álló grúz szerint azért tűnik minden normálisnak Tbilisziben, mert még nem bombázták a várost. "De ez nem jelenti azt, hogy az emberek nem félnek. Halálra rémültek" - írta vasárnap.

Akik emlékeznek az 1990-es évek elején dúló abháziai erőszakra, jobban megértik a jelenlegi helyzetet. "Tudják, hogy nem lett volna szabad elkezdeni a háborút, a grúz kormánynak mindent meg kellett volna tennie, hogy elkerülje azt." A fiatalok közül azonban sokan gondolták úgy, hogy a háborúra szükség volt a területi egység helyreállítása érdekében, de "ahogy látják, mit jelent háborúban lenni, különösen Oroszországgal szemben, lassan meggondolják magukat" - írta az [origo]-nak Maka Mesveljani.

Nodar Tangjasvili, a grúz belügyminisztérium munkatársa az [origo]-nak küldött tájékoztatásában többek között arról írt, hogy az orosz bombázók több grúziai célpontot is támadtak, például egy a polgári repülés által használt radart Tbiliszi fölött, illetve Gorit, egy katonai bázist Szenakiban és a tengerparti Batumi környékét.

A grúz csapatok péntekre virradóra indítottak támadást a déloszét szakadárok ellen. A Grúzia részét képező, de elszakadásra törekvő, 1992 óta Moszkva-barát lázadók által irányított aprócska köztársaság különválását Grúzia nem hajlandó elfogadni. A mostani hadműveletet hivatalosan azért indították, mert grúz állítás szerint az oroszbarát szeparatisták grúz állásokat lőttek, és megöltek tíz embert.

A területi vitákban kulcsszerepet játszik Oroszország, amely a lázadókat támogatja. A grúzok szerint Moszkva fel is fegyverzi őket, amit az oroszok tagadnak. A grúz lépésre válaszul Moszkva harckocsikat és csapatokat indított a térségbe.