Kilenc évet is kaphat az egyiptomi blogger

Vágólapra másolva!
Internetes naplója miatt először állítottak bíróság elé egy férfit Egyiptomban - ugyanakkor nem ő az első, akit emiatt letartóztattak. A 22 éves blogger az egyiptomi fáraókhoz hasonlította Mubarak elnököt, és bírálta a szélsőséges muzulmánokat. Jogvédők a letartóztatott férfi szabadon bocsátást követelik, és az internet szabadságát féltik.
Vágólapra másolva!

Az iszlám vallású, de liberális beállítottságú Abdel-Karím Szulejmán egyik cikkében azt írta a kairói al-Azhar egyetemről, amely a szunnita muzulmán tanulmányok egyik leginkább elismert intézménye, hogy szélsőséges eszméket terjeszt. Egy másik cikkében azzal vádolta a muzulmánokat, hogy brutálisan léptek fel a 2005-ben muzulmánok és keresztények között lezajlott alexandriai összecsapásokban. Mubarak elnököt pedig egyik írásában az ókorban diktatorikusan uralkodó egyiptomi fáraókhoz hasonlította a blogger.

A 22 éves volt jogi egyetemistát novemberben tartóztatták le. Szulejmán az első, aki internetes naplóírás miatt bíróság elé áll Egyiptomban - írja az International Herald Tribune. A férfit az iszlám becsmérlésének és az elnök megsértésének vádjával állították bíróság elé.

Ügyvédei kevés esélyt adnak annak, hogy védencüket felmentsék az ügyben, és úgy vélik, hogy a vádak egyikében mindenképpen bűnösnek fogják nyilvánítani a bloggert. Ha elítélik, akár kilenc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet szombaton felszólította Egyiptomot, hogy bocsássa szabadon a letartóztatott bloggert. "Ha korlátoznak valakit abban, hogy szabadon írjon, a kormány kísérletet tehet arra, hogy elzárja az egyiptomiakat egy fontos felülettől, ahol szabadon beszélhetnek az őket izgató eseményekről és kérdésekről" - hangoztatta nyilatkozatában Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti és észak-afrikai ügyekért felelős igazgatója. "Az egyiptomi kormánynak haladéktalanul ejtenie kell minden, Szulejmán elleni vádat, és szabadon kell őt bocsátania" - tette hozzá.

Egyiptomot az utóbbi időben többen támadták olyan videófelvételek miatt, amelyek az interneten terjedtek, és az egyiptomi rendőrök egy-egy brutális akcióját mutatják be. A felvételek a jogvédők szerint arra utalnak, hogy Egyiptomiban gyakori a rendőri erőszak. Ugyanakkor az ország belügyminisztere pénteken azt nyilatkozta: az interneten terjedő felvételek egy "hazafiatlan kampány" részei. Szerinte egyesek az interneten keresztül próbálják meg a nemzet biztonságát veszélyeztetni azzal, hogy rossz színben tüntetik fel az egyiptomi rendőrséget - írja az International Herald Tribune.

MTI/[origo]