Kitört az aranyláz a szellemek El Doradójában

Vágólapra másolva!
Brazilok ezrei érkeztek év eleje óta egy amazonasi kisvárosba, hogy utánajárjanak: igaz-e a szóbeszéd, miszerint a környéken rengeteg aranyat rejt a föld. Az egykor virágzó bányavidék ma kihalt szellemvárosok földje, a szerencsét pedig szűkösen mérik. Az elszegényedett, önjelölt bányászok mégsem csüggednek.
Vágólapra másolva!

Brazil munkások ezrei leptek el egy kisvárost az Amazonas vidékén, miután egyre több hír kapott szárnyra arról, hogy a környéken megtalálták az "új eldorádót". Apuitól 50 mérföldre északra állítólag nagy mennyiségű aranyat rejt a föld, a környéket csak az elmúlt két hétben 3000 szerencsevadász kereste fel.

A városba közlekedő légitársaságok összes járatán hetekre előre túlfoglalás van, özönlenek a környék illegális bányáiba az önjelölt bányászok. Bár a tárnák állítólag már most is kimerülőben vannak, a szerencsevadászok nem csüggednek. Minden nap százak érkeznek, hogy arany után kutassanak.

A tartományi kormány attól tart, hogy a nagyszabású kitermelés tönkreteszi a környék élővilágát, a bányászok között pedig malária ütheti fel a fejét. A vidék vizeit a kitermeléshez használt higanytól, a környezetet az önkényes erdőirtástól féltik, a térségben élőket pedig az esetlegesen elharapódzó erőszaktól.

Az Amazonas térségének aranybányái az 1980-as években virágoztak, akkor is rengetegen özönlötték el a vidéket a gyors meggazdagodás reményében. Több száz olyan emberről szólnak legendák, akik meg is találták számításukat, és meggazdagodtak. A kimerülés szélére jutott bányák többségét azonban rég elhagyták, a környék valaha virágzó települései szellemvárosokká korcsosultak. Még megközelíteni is csak hajón vagy kisrepülőn lehet őket.

A szóbeszéd ellenére pedig korántsem olyan jó a helyzet, mint ahogy a szerencsevadászok többsége reméli. "Van olyan hónap, amikor megcsinálsz 500 realt (kb. 40 ezer forint), de van olyan hónap is, amikor semmit nem keresel" - mondta a Guardiannek egy helyi bányász, majd még hozzátette: "de hát ilyen az élet".