Misztikus hitre keni az USA a raböngyilkosságokat

Vágólapra másolva!
Miközben még George Bush amerikai elnök párttársai körében is felerősödtek a kritikus hangok a guantánamói fogolytáborral szemben a hétvégi öngyilkosságok miatt, a hadsereg illetékesei szándékos harci taktikáról, "aszimmetrikus hadviselésről" beszélnek. Nem vet jó fényt az amerikaiakra az sem, hogy kiderült: az egyik öngyilkos fogoly a három közül állítólag kiszabadulás előtt állt. Épp csak neki nem szóltak.
Vágólapra másolva!

"Öngyilkosságuk nem volt feltétlenül szükséges, de kétségkívül jó PR-fogás" - kommentálta Colleen Graffy, az amerikai tájékoztatási minisztériumi helyettes államtitkára azt, hogy három guantánamói fogoly öngyilkosságot követett el magánzárkáiban szombaton. A két szaúdi és egy jemeni férfi ruháikból és ágyneműjükből csomózott magának kötelet, amire felakasztották magukat.

Míg azonban az esemény a fogolytábor bezárását követelő újabb nyilatkozatokat váltott ki a nemzetközi közvélemény és az amerikai ellenzék részéről, a Bush-kormányzat azzal üti el ezeket, hogy a foglyok nem is sanyarú helyzetünk miatt, hanem harci taktikából lettek öngyilkosok. A 200 foglyot képviselő Alkotmányos Jogok Központja ügyvédjei például hiába állítják, hogy a rabok vádemelés nélküli fogva tartásuk miatti kilátástalan helyzetükből fakadóan ölték meg magukat, és az Amnesty International is hiába figyelmeztetett, hogy az események a Bush-kabinet döntéseinek következményei, Harry Harris ellentengernagy guantánamói parancsnok szerint csupán "aszimmetrikus hadviselésről" van szó, amellyel a fogolytábor bezárását akarják elérni a rabok.

"Misztikus hit"

Az ellentengernagy szerint a foglyok körében egyfajta "misztikus hit" terjed, hogy a tábort bezárják, ha hárman meghalnak. Az öngyilkos foglyok "eltökéltek voltak, hogy megöljék magukat" - mondta Harris, aki úgy véli, hogy a táborban fogva tartottak "veszélyesek, és elkötelezettek az amerikaiak megölése mellett".

Az amerikai érvelést gyengíti ugyanakkor, hogy az egyik öngyilkos fogoly állítólag kiszabadulás előtt állt, csak nem mondták meg neki. Mark Denbeaux, több Guantánamón őrzött külföldi foglyot képviselő ügyvéd szerint a három öngyilkos közül az egyik szaúdi - a 30 éves Mani Saman Turki al-Habajdi al-Utajbi, az amerikaiak szerint egy betiltott szaúdi fegyveres csoport tagja - benne volt abban a 141 fős csoportban, akiket el akarnak engedni a közeljövőben. Az őrök állítólag csak azért nem mondták meg neki, hogy hamarosan elmehet, mert még nem tudták, melyik országba küldik majd.

A másik két elhunyt fogoly a 21 éves szintén szaúdi Jasszar Talal az-Zahrani, illetve a 28 éves jemeni Ali Abdullah Ahmed volt. Előbbi tálib frontharcos, utóbbi közép-, vagy magas beosztású al-Kaida-tag volt az amerikaiak szerint. Ahmed állítólag részt vett már éhségsztrájkban is, és gyakran erőszakosan engedetlenkedett az őrökkel szemben.

Titkolják a foglyok előtt elengedésüket

A fogolytáborban eddig 40 alkalommal próbáltak meg öngyilkosságot megkísérelni a rabok - szombatig sikertelenül. A BBC-nek nyilatkozó Denbeaux szerint a foglyok között egyre jobban eluralkodik a kilátástalanság. "Azt mondják nekik, hogy 50 évesek lesznek, mire kikerülnek innen, előbb esélyük sincs erre. Bíróság nem hallgathatja meg őket, nincs reményük a szabadlábra helyezésre" - mondta az ügyvéd, aki szerint bevett szokás az amerikaiaknál, hogy amíg nem döntik el, melyik országba küldik, addig nem árulják el az érintett foglyoknak, hogy szabadon lesznek bocsátva.

A fogolytáborban jelenleg körülbelül 460 embert őriznek, majd mindegyiket mindenféle bírósági döntés vagy vádemelés nélkül. A tábort már Bush párttársai is kritizálják, Arlen Specter, az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának vezetője szerint "Vannak bíróságaink... ha vannak bizonyítékok ellenük, akkor perbe kell fogni, és ha bűnösnek bizonyulnak, el kell őket ítélni", Specter ugyanakkor figyelmeztet, hogy egyes foglyokat "gyenge lábakon álló mendemondák" alapján tartják fogva.