Öngyilkossággal próbálkoztak guantanamói rabok

Vágólapra másolva!
A sokak által bírált guantanamói támaszponton három rab gyógyszer-túladagolást kísérelt meg, negyedig tásuk megpróbálta felakasztani magát. Az őrök mindhárom kísérletet meghiúsították. A Kuba szigetén működő amerikai támaszponton, sokak által kifogásolt módon több, mint 500 embert tartanak fogva.
Vágólapra másolva!

Négy fogoly öngyilkosságot kísérelt meg a guantánamói börtöntáborban - közölte Robert Duran, az amerikai haditengerészeti támaszponton működtetett intézmény szóvivője. Három őrizetes titokban felhalmozott gyógyszerekkel adagolta túl magát, a negyedik arra tett kísérletet csütörtökön, hogy felakassza magát. A gyógyszerrel túladagolt foglyokat aktív szénnel kezelik, közülük kettőt még egészségügyi megfigyelés alatt tartanak. A negyedik rabnak sem sikerült az öngyilkosság, de a foglyok közül többen megtámadták az őröket, akik a rabok közé rohanva akadályozták meg az önakasztást. Az őrök legyűrték a használati és berendezési tárgyakból összetákolt fegyverekkel rájuk törő foglyok ellenállását. Duran azt mondta, fogalma sincs, hogy a foglyok miért akartak öngyilkosok lenni.

A Kuba szigetén működtetett börtöntáborban mintegy 500, túlnyomórészt Afganisztánban vagy Pakisztánban elfogott, terrorista tevékenységgel vádolt, de felelősségre nem vont személyt tartanak fogva. A foglyok többségét vádemelés nélkül tartják a támaszponton, némelyiküket több mint három éve. A 2002 januárja óta működő börtön bezárását egyre több nemzetközi felhívásban követelik, már az ENSZ is felszólította az USA-t az intézmény felszámolására. Washingtont saját szövetségesei is bírálják a börtön fenntartása miatt, ahol sajtóértesülések szerint kínzások és különböző emberi jogsértések történtek.