Guantanamo bezárását kéri az Európai Parlament

Vágólapra másolva!
Határozatban szólította fel az Egyesült Államok vezetését az Európai Parlament, hogy zárja be a guantanamói amerikai bázist. Korábban az ENSZ is hasonló tartalmú jelentést adott ki.
Vágólapra másolva!

Az iraki foglyokat őrző amerikai fogolytábor, Guantanamo bezárására szólította Washingtont az Európai Parlament egy csütörtöki határozatában, csatlakozva ezzel a Genfben kiadott, hasonló tartalmú ENSZ-jelentéshez. A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott határozatban a parlament azt is fontosak tartja, hogy a foglyok sorsáról mielőbb hozzáértő, független és pártatlan bíróság előtt döntsenek. Az EP követeli azt is, hogy a rabokkal a nemzetközi emberi jogi egyezményeknek megfelelően bánjanak.

A határozat elítéli a kínzás minden formáját, és a nemzetközi szabályok betartására szólít. A szövegben az is olvasató, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem csak akkor lehet sikeres, ha az emberi és polgári szabadságjogokat teljes körűen tiszteletben tartják.

A Genfben kiadott ENSZ-jelentés a Guantanamón őrzött foglyok bíróság elé állítását vagy pedig szabadon bocsátását sürgeti. A világszervezet öt szakértőjének vizsgálatait összegző dokumentum felszólítja az amerikai kormányt: zárja be a fogolytábort, és szüntesse be az őrizetesek kínzását, a velük szembeni kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot.