Feltételezett al-Kaida-tag vallomását mutatták be

Vágólapra másolva!
Bemutattak a jordániai állami televízióban kedden egy feltételezett iraki al-Kaida-tag vallomásáról készült filmfelvételt.
Vágólapra másolva!

A férfi magát Ziad Halaf al-Karbúliként - más néven Abu Húszejfaként - azonosította, és az iraki-jordániai határon dolgozott vámosként. Hivatalos források szerint Karbúli magas tisztséget tölt be az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezetben, és az ammáni nemzetközi repülőtéren vették őrizetbe. Saját elmondása szerint a jordániai Abu Muszab az-Zarkávi követője, akit az al-Kaida iraki szárnyának vezetőjeként tartanak számon.

A mintegy 15 perces felvételen az előző nap őrizetbe vett 25 év körüli férfi részletes vallomást tett arról, hogy részt vett Irakban elkövetett támadásokban, amelyek során életét vesztette két marokkói diplomata, egy jordániai teherautósofőr és négy iraki katona.

Beismerte, hogy a jordániai sofőrt ő maga lőtte le, mint mondta, azért, mert közreműködött az Irakban állomásozó amerikai csapatok ellátásában. Elismerte felelősségét a két marokkói diplomata tavaly októberi elrablásáért is, de hozzátette, hogy a túszokat később átadták az al-Kaida iraki csoportjának.

Az Ammánt és Bagdadot összekötő kilencszáz kilométeres országutat a teherautók elleni számtalan támadás miatt "a halál útjának" nevezik.