Tálibbarát törzsi vezetőkkel birkózik Pakisztán

Vágólapra másolva!
Egyre inkább szélsőségesek váltják fel a törzsi vezetőket Észak-Pakisztánban. A közvetlen tálib kapcsolatokkal rendelkező felkelők egyre nagyobb gondot okoznak a pakisztáni kormányerőknek. Rendszeresek a nagyobb támadások a katonai bázisok ellen, és terjed az irakihoz hasonló lefejezéses taktika is.
Vágólapra másolva!

Az észak-pakisztáni Saval-völgy a szélsőséges fegyveresek paradicsoma. A sziklás, kecskecsapások szabdalta, Afganisztánnal határos kopár térség vészjósló falakkal erődített településeit uraló helyi törzsek vezetői táliboknak és al-Kaida-tagoknak nyújtanak menedéket, miközben folyamatosan küzdenek a pakisztáni kormányerőkkel - írja a Guardian.

A pakisztáni hadsereg azt állítja, megfékezték a völgyet - nagyjából -, de elismerik, a szélsőségesek visszavágnak. Csak az elmúlt hónapban öt nagyobb támadást intéztek a kormányerők ellen, egy alkalommal pedig katonákat is foglyul ejtettek, akiket meggyilkolásuk előtt kegyetlenül megkínoztak és megcsonkítottak, az - egy pakisztáni katonai parancsnok szerint - külföldiekből, helyiekből, afgán tálibokból és bűnözőkből álló fegyveresek.

Március elején pedig 1500 önjelölt tálib fegyveres intézett támadást egy katonai bázis ellen Míran Sahban, a térség egyik nagyvárosában. A négynapos ütközetben a tüzérséget és a légierőt is bevetették. A hadsereg szerint 145 szélsőségessel végeztek, közülük 25 külföldi harcos volt.

Harcos környék

A véres miniháború naponta szedi áldozatait Dél-Vazirisztánban, amely már az 1980-as években is az afganisztáni szovjet megszállás ellen küzdő mudzsaheddinek egyik központja volt. Az akkor amerikai pénzzel is támogatott szovjetellenes felkelők, és utódaik, most a terrorellenes háborút vívó egykori támogatóikat kísértik. Az egyik vezető Sziradzs Hakkáni például Dzsalauddin Hakkáninak, az egykori CIA által támogatott szovjetellenes felkelőnek, majd afganisztáni tálib miniszternek a fia.

A pakisztáni hadsereg összesen 45 ezer főt - hivatalos katonákat és félkatonai csoportokat vegyesen - vetett be a felkelők ellen. Egy pakisztáni titkosszolgálati vezető szerint a felkelést nyolc törzsi, illetve vallási vezető irányítja, egyesek közvetlenül kapcsolatban állnak az afgán tálibokkal. Az egyik tábornok szerint pedig a térségben egyre inkább a szélsőséges iszlám erők lépnek a törzsi uralom helyébe.

Lefejezések és "piszkos filmek"

A felkelők a véres iraki taktikát követik: tavaly több mint 150 kormányhoz hű személyiséget gyilkoltak meg - legalább tucatot közülük lefejezéssel. A helyiek szerint ráadásul több száz külföldi is erősíti a szélsőségesek sorait. A csecsen, szaúdi, vagy éppen üzbég fegyveresek pedig nem lógnak ki a helyiek közül: ugyanolyan ruhákba bújnak és általában a pastut is jól beszélik.

Forrás: EPA
A nyugtalan vidék

Egy neve elhallgatását kérő diplomata azt mondta a Guardiannak, hogy a pakisztáni kormányerők "alig bírják" fenntartani a rendet a zavaros térségben. A diplomata szerint a több mint ötezer főnyi tálib fegyveres főképp a közel-keletről kap anyagi utánpótlást, ahol amerikai erők elleni támadásokról készült, illetve véres lefejezéses videók mutogatásával gyűjtik a pénzt.

Folyik az ideológiai harc is. A szélsőségesek ahol tehetik, tiltják a zenét, a filmeket, és megjelentek rögtönítélő bíróságaik is. Pervez Musarraf pakisztáni elnök egy múlt heti interjújában már a térség "talibanizálódásról" beszélt. A kormányerők válaszul igyekeznek hiteltelenné tenni a szélsőségesek vezetőit. Egy, a brit lapnak nyilatkozó tábornok szerint például az egyik szélsőséges vallási vezető lakhelyének átkutatásakor "a legpiszkosabb filmekre bukkantak".