Tovább terjed a madárinfluenza Európában

Vágólapra másolva!
Vasárnap újabb vadmadár-fertőzéseket jelentettek Németországból, Olaszországból és Romániából, miközben Egyiptomban további településeken mutatták ki háziszárnyasokban a madárkórt, és rendeltek el kényszervágásokat. Feltehetően Indiában is van már halálos emberáldozata a madárinfluenzának. Franciaországban és Iránban is kimutatták a betegséget.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse okozta a halálát egy 27 éves indiai férfinak. A pénteken Máhárasztra államban elhunyt csirketenyésztő szövetmintáit még vizsgálják. Az érintett térségben nyolc embert szállítottak kórházba az influenza tüneteivel, illetve magas lázzal, de egyelőre nincs bizonyíték, hogy a madárinfluenza vírusa által fertőződtek volna meg.

Indiában a napokban jelentették be, hogy megjelent a H5N1-es vírustörzs baromfik körében. A hatóságok szerint a vírust Gudzsarát és Máhárasztra államokban észlelték. Utóbbi államban összesen 50 ezer szárnyas pusztult el egy csirkefarmon. A nagyüzem körül 3 kilométeres sugarú körben vesztegzárat léptettek életbe, a környező farmokon várhatóan egymillió csirkét oltanak be. A járvány sújtotta térségekben több mint 500 ezer szárnyast semmisítenek meg a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A járvány eddig több mint ötven, baromfi-tenyésztéssel foglalkozó gazdaságot sújtott, a kormány pénzügyi segítséget helyezett kilátásba az érintett gazdák számára Indiában.

Németország, Olaszország, Románia

Bár Németországban a házi baromfiállományban nincs jele a fertőzésnek, elővigyázatosságból elkezdték a háziszárnyasok pusztítását Rügen szigetén, ahol a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusa már csaknem hatvan vadmadarat ölt meg. Szemtanúk szerint több száz madártetemet szedtek össze eddig, s több száz vár még begyűjtésre a sziget minden részéből. Rügent időközben védett övezetté nyilvánították, a hadsereg is segít a helyiek erejét meghaladó munkában, csak fertőtlenített gépkocsik hagyhatják el a szigetet. A legutolsó hírek szerint a kór Rügen szigetén is túlterjedt: két olyan vadmadárnál a vírust, amelyek tetemét nem Rügen szigetén szedték össze.

Egy statisztika a Balti-tengeri szigeten mintegy 400 ezer háziszárnyast tart számon. Kényszervágásukat a lappangási idővel indokolják, abból indulnak ki, hogy egyes példányok már megfertőződhettek, de még nem tört ki rajtuk a kór.

Az olasz egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint Olaszország középső részén is megjelent madárinfluenza vírusának H5N1 altípusa. Umbria régióban, a Trasimeno-tó közelében egy elhullott vadkacsából vett mintában mutatták ki a kórt. Olaszországban korábban a déli Puglia, Calabria és Szicília régiókban összesen nyolc, madárinfluenza miatt kimúlt hattyú tetemére találtak rá.

Romániában két újabb településen mutatták ki a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. A Fekete-tenger mentén fekvő Tuzla és Navodari településekkel 33-ra emelkedett a madárinfluenza-gócok száma Romániában.

Hétfőn Brüsszelben összeülnek az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei, hogy megvizsgálják a segélynyújtás lehetséges módjait a csapástól sújtott agrárágazatok számára az érintett országokban, köztük Olaszországban, ahol a baromfiértékesítés 70 százalékkal visszaesett a madárinfluenza megjelenése óta.

Bécs, Lyon, Kairó és az iráni mocsarak

Eközben a H5N1-es törzs jelenlétét észlelték Bécs közelében egy újabb elhullott madárban, Indonéziában már a 19-ik ember veszti életét a madárinfluenza miatt. Egyiptomban 10 ezer madarat pusztítottak el egy csirkefarmon, ahol ugyancsak kimutatták a H5N1-es vírustörzset, de a betegség vasárnapra legalább kilenc kormányzóságában felütötte a fejét. A fertőzött állatok az esetek többségében a háztájiból kerültek ki, nem nagyüzemekből. Iránban több mint száz elhullott hattyút találtak egy északi mocsárvidéken. A madarak szervezetében ugyancsak ott volt a vírus.

Franciaországban Lyon környékén találtak egy elhullott kacsát, amelyben kimutatták a veszélyes vírust. A francia kormány azonnal elrendelte a szárnyasok zárt térben tartását, vagy beoltatását. Franciaországgal együtt már hét európai uniós államban jelent meg a veszélyes vírustörzs.

[origo]/MTI