Reaktora miatt került kellemetlen helyzetbe Irán

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség lemondta részvételét egy iráni atomlétesítmény építésében, mert úgy látja, hogy a reaktor befejezése a nukleáris fegyverkezést segíthetné. Az iráni álláspont szerint a reaktorban vegyi kutatáshoz szükséges anyagok készülnek majd.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csütörtökön Irán műszaki támogatását egy plutóniumtermelő reaktor felépítésében, de más iráni projektekben továbbra is részt vesz. A szervezet kormányzótanácsa többnapos vita után, konszenzussal elutasította Teherán segítségkérését az araki reaktor felépítéséhez, mert atomfegyverkezési kockázatot lát benne. A döntést legkorábban két év múlva vizsgálhatják felül. A NAÜ hét másik iráni atomprogramhoz továbbra is segítséget nyújt.

A légvédelmi rakétékkal és komoly katonai erőel védett araki reaktorban a hivatalos iráni álláspont szerint vegyi (részben gyógyszerészeti) kutatáshoz szükséges anyagokat állítanak elő, de a folyamat mellékterméke plutónium, ami felhasználható nukleáris fegyverek gyártásához.

A NAÜ döntése kényes, hiszen Irán hónapok óta húzza az időt veszélyesnek tartott atomprogramjának megmentése érdekében. Teherán nem hajlandó felhagyni a programmal, ami több nyugati állam szerint atomfegyverek előállítását célozza. Irán azt állítja, hogy békés célra, megnövekedett energiaigényének fedezésére kezdett nagyszabású atomprogramba.

A NAÜ azért vesz részt több iráni atomprojektben, mert a szervezet feladata - amellett, hogy harcol az atomfegyverkezés ellen - a biztonságos atomenergia népszerűsítése. Ennek részeként a NAÜ több atomberuházást támogat vagy felügyel világszerte.

[origo]/MTI