Izraeli katonák megöltek három palesztint

Vágólapra másolva!
Három palesztin vesztette életét, mintegy harminc pedig megsebesült péntek éjjel a ciszjordániai Kalkílijában, ahol izraeli katonák tüzet nyitottak a rájuk támadó palesztinokra.
Vágólapra másolva!

Az izraeli csapatok az Ezzedín al-Kasszám Brigádok (a palesztin területeken kormányzó Hamász mozgalom katonai szárnya) tagjai után kutattak az északnyugat-ciszjordániai településen. Miután körülvettek egy házat, mintegy kétszáz palesztin gyűlt össze körülöttük, hogy megakadályozzák az akciót.

A palesztinok köveket és Molotov-koktélokat hajigáltak az izraeli katonák felé, és a katonák a figyelmeztető lövések után nyitottak tüzet. Palesztin szemtanúk elmondása szerint az izraeli akció ezután is folytatódott, és egy buldózer romba döntötte a körülvett ház egy részét.

Palesztin orvosok beszámolója szerint ketten a helyszínen meghaltak, egy ember később halt bele sérüléseibe. A sebesültek közül két ember állapota válságos.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője megerősítette az összecsapás hírét, hangsúlyozva, hogy a figyelmeztető lövések után a katonák lábirányba lőttek az őket Molotov-koktélokkal dobáló palesztinokra.

Palesztin beszámolók szerint az izraeli légierő ezzel párhuzamosan az Ezzedín al-Kasszám Brigádok két vezetőjének házára mértek csapást, miután figyelmeztették az ott lakókat a közelgő támadásra. Az egyik ház, amelyet egy Apache típusú helikopterről kilőtt rakéták romba döntöttek, mindössze 600 méterre feküdt Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök gázai házától. A miniszterelnök, aki otthon tartózkodott a légicsapás idején, nem sérült meg.