Hajlandó lemondani a Hamász kormányfője

Vágólapra másolva!
Hajlandó távozni a miniszterelnöki székből Iszmail Hanije palesztin kormányfő, ha ezzel elérheti, hogy a nyugati államok folyósítsák a palesztinoknak korábban befagyasztott segélyeiket. Hanije bejelentette azt is, hogy jól állnak a palesztin egységkormányról szóló tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Felajánlotta lemondását Iszmail Hanije palesztin miniszterelnök. Hanije azt mondta, hajlandó távozni a hatalomból, ha ezzel elősegítheti a palesztinokat sújtó nyugati segélypolitika változását - írja a BBC.

Több nyugati ország és Izrael azért fagyasztotta be a palesztinoknak nyújtott segélyeit, mert a januárban hatalomra került Hamász radikális palesztin szervezetet terrorista tevékenységet folytató csoportnak tartják és nem kívánnak vele együttműködni.

A Hamász elsősorban azzal haragította magára a nyugati államokat, hogy hatalomba kerülése után sem volt hajlandó Izrael elismerésére. Hanije úgy fogalmazott, ha választania kell a között, hogy hatalomban marad vagy véget vet az "ostromnak", akkor inkább a plesztinoknak könnyebbséget hozó utat választja.

Hanije emellett bejelentette azt is, hogy haladást hoztak a Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnököt támogató Fatah közti tárgyalások a palesztin egységkormányról. Hanije szerint a kabinet pár héten belül megalakulhat.