Megalázó helyzetbe hozta Blairt pénzügyminisztere

Vágólapra másolva!
Egyre agresszívebben követelik Tony Blair brit miniszterelnök távozását pártján belüli ellenfelei. Az utódlására legesélyesebbnek tartott Gordon Brown pénzügyminiszter támogatói útján jelezte: elég volt a ködösítésből, pontos és nyilvános tervet akar látni arról, mikor mond le a megcsappant népszerűségű kormányfő.
Vágólapra másolva!

Megalázó helyzetbe került Tony Blair brit miniszterelnök, miután pénzügyminisztere és sokak szerint legesélyesebb utóda, Gordon Brown visszautasította, hogy a miniszterelnök 12 hónapon belül távozzon csak a kormány és a Munkáspárt éléről.

Blair kabinetminisztere útján jelezte a brit parlamentben, hogy távozása a következő 12 hónapban képzelhető el. Pártbeli támogatói szerint ugyanakkor pontos tervet mutatott arról Brownnak, hogyan képzeli távozását a miniszterelnöki székből. Blair szövetésgesei attól tartanak, hogyha a miniszterelnök nyilvánosan is előre bejelentené távozását, akkor minden maradék tekintélyét és hatalmát elvesztené.

A Blair legesélyesebb utódának tartott Brown azonban ezt a jelek szerint kevésnek érzi. Tony Blair távozását azután kezdte követelni több tucat munkáspárti képviselő, hogy a májusi helyhatósági választásokon a párt történelmi vereséget szenvedett. A Labour népszerűsége azóta újabb és újabb mélységekbe zuhan.

A Blair távozását követelők szerint a helyzet rosszabbodni fog, amíg a miniszterelnök posztján marad. Pártbeli ellenfelei attól tartanak, hogy Blair jelenléte veszélybe sodorhatja a párt sikerét a legkorábban 2009-ben esedékes választásokon.