Az USA zárolta a fehérorosz elnök számláit

Vágólapra másolva!
Szigorított a fehérorosz államfővel szembeni intézkedésein és befagyasztotta a politikus számláit hétfőn az Egyesült Államok. A State Department egyelőre nem indokolta meg az eljárást.
Vágólapra másolva!

A számlák zárolása mellett a washingtoni pénzügyminisztérium felvette Alekszandr Lukasenkót és kormányának más vezető tagjait azoknak a személyeknek a listájára, akikkel amerikai állampolgárok nem tarthatnak fenn kereskedelmi kapcsolatot.

A listán szerepel az elnökön kívül a fehérorosz igazságügy-miniszter, a belügyminiszter, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, a titkosszolgálat főnöke, az országos választási bizottság vezetője, valamint az állami televízió és rádió elnöke.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma nem fejtette ki az intézkedés hátterét. A washingtoni fehérorosz nagykövetség megkérdezett szóvivője egyelőre nem tudott nyilatkozni az amerikai megszorításokkal kapcsolatban.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenkót a nyugati országok gyakran Európa utolsó diktátorának nevezik. Márciusi, harmadik választási győzelme az Egyesült Államok és más országok szerint a választási csalások és emberi jogi jogsértések sorozatának eredménye volt.