Kiengedték a fehérorosz ellenzéki vezetőt

Vágólapra másolva!
Büntetése letöltése után pénteken szabadon engedték Alekszandr Milinkevics fehérorosz ellenzéki vezetőt, akit 15 napi elzárásra ítéltek április végén egy minszki tüntetés nyomán.
Vágólapra másolva!

A minszki Okresztina börtönből Milinkevics az előre kitűzött időpont előtt néhány órával szabadult - közölte felesége. Inna Kulej szerint a börtönhatóságok azért döntöttek így, mert az eredeti időpontban várhatóan sokan köszöntötték volna a fegyintézet épületénél a szabadságát visszanyert ellenzéki politikust.

Pénteken kijöhet a minszki börtönből egy másik fehérorosz ellenzéki vezető is: Vincuk Vjacsorkát, Lukasenko régi politikai ellenfelét ugyancsak 15 nap elzárásra ítélték rendzavarás miatt. Az ellenzéki vezetők bebörtönzése nagy nemzetközi felháborodást keltett, és az Európai Bizottság is elítélte a Milinkevics elleni eljárást.

Milinkevicset - aki a márciusi elnökválasztáson a régi-új elnök, Alekszandr Lukasenko ellenfele volt - engedély nélküli felvonuláson való részvétel címén ítélték el április 27-én.

Fehéroroszországban Alekszandr Lukasenko elnök újraválasztása óta számos ellenzékit börtönöztek be. Nyugati országok az emberi jogok megsértésével vádolják a 12 éve hivatalban lévő Lukasenko elnököt, s nemzetközi szervezetek elítélték a márciusi elnökválasztáson tapasztalt visszásságokat.