Kormányt alakított a Hamász

Vágólapra másolva!
Szombaton kormányt alakított a Hamász. A miniszterek listáját vasárnap terjesztik Mahmúd Abbász elnök elé. A palesztin radikális szervezettel egyetlen más palesztin csoport sem lépett koalícióra.
Vágólapra másolva!

A Hamász bejelentette szombaton, hogy megalakította az új palesztin kormányt, amelyben nem vesz részt egyetlen más palesztin csoport sem. Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök vasárnap terjeszti a kormánylistát Mahmúd Abbász elnök elé. A miniszterek nevét hivatalosan csak a találkozó után hozzák nyilvánosságra.

A január 25-i parlamenti választásokon győztes radikális palesztin szervezet megtartja magának a kulcsfontosságú tárcákat, köztük a külügy-és a belügyminisztériumot, és szakembereket állít az alacsonyabb rangú tisztségekre.

Abbász várhatóan jóváhagyja a kabinet összetételét, jóllehet korábban figyelmeztette a Hamászt, hogy a palesztin érdekeket sértheti, ha nem követ mérsékeltebb irányvonalat.

A három nagy parlamenti tömörülés - a Fatah, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Független Palesztina csoportja - csütörtökön és pénteken tudatta, hogy nem csatlakozik a Hamász által megalakítandó kormányhoz. Abu Zuhri, a Hamász szóvivője közölte, sajnálják a döntést, mert a palesztin népnek összefogására lenne szüksége. A szóvivő jelezte, hogy miután nem alakul koalíciós kormány, a Hamász más területeken, például a parlamentben törekszik majd együttműködésre a többi palesztin erővel.

Hamász-források szerint a külügyminiszter Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik gázai vezetője lesz, akit Izrael hajdan megpróbált megölni. A Hamász egy másik vezető személyiségét, Szaíd Szajjámot a három biztonsági szolgálatot felügyelő belügyminiszterré nevezik ki. Pénzügyminiszterré az 50 éves Omar Abdel-Razik egyetemi tanárt jelölik.