Ahmad Csalabi már nem persona non grata Washingtonban

Vágólapra másolva!
Már nem persona non grata Washingtonban Ahmad Csalabi, aki valaha a Pentagon kedvence volt, majd pártfogói kegyvesztettként ejtették, szerdán viszont iraki miniszterelnök-helyettesként Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel, Dick Cheney alelnökkel és Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadóval tárgyalt. A külügyminisztériumi találkozókról kizárták a sajtót, még a fotóriportereket és a tévékamerákat sem engedték be a tárgyalások elejére.
Vágólapra másolva!

A furfangos politikai túlélőművész nyolcnapos egyesült államokbeli látogatását több amerikai törvényhozó megrökönyödéssel fogadta, vagy legalábbis furcsállta. Dick Durbin demokrata párti szenátor felhívta a figyelmet arra, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) még mindig nem zárta le a vizsgálatot a vendég ügyében, akit azzal gyanúsítanak, hogy a háború után az amerikai hírszerzés kódfejtési képességeiről játszott át adatokat a teheráni rezsimnek. Durbin arra is emlékeztetett, hogy az iraki háború előtt Csalabi hamis információkkal traktálta a Pentagont.

Adam Ereli külügyi szóvivő kedden leszögezte, hogy Csalabi az iraki kormány hivatalos képviselője. A The New Yorki Times szerdai számának egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő úgy jellemezte a látogatót, mint aki "szenvedélyesen halászik a zavarosban, ami olykor használ az amerikai érdekeknek, olykor pedig nem".

Csalabi a 2003-as invázió előtt a Pentagon és Cheney alelnök kedvence volt. Fontos szerepet szántak neki a háború utáni Irakban, de kegyvesztett lett a háború után, amikor nem kerültek meg a rezsik tömegpusztító fegyverei, amelyek létezésének az igazolására pedig készséges tanúkat is szerzett.
Csalabi látogatása során találkozik Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel és hivatalos meghívójával, John Snow pénzügyminiszterrel is.