Japánban is megjelent a madárinfluenza

Vágólapra másolva!
Madárinfluenza-gyanús eseteket találtak a japán hatóságok a távol-keleti ország egyik baromfitelepén. A vírus miatt 82 ezer szárnyas kényszervágását tervezik. Thaiföldön több helyen is madárinfluenzára bukkantak, Vietnam pedig nemzetközi segítséget kért a kór elleni védekezéshez.
Vágólapra másolva!

Madárinfluenza-fertőzés jeleit fedezték fel a japán hatóságok a távol-keleti ország északi részén egy baromfitelepen, ahol óvintézkedésként 82 ezer szárnyast terveznek levágni - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A Tokiótól északra fekvő Ibaraki kormányzóságban található telep egy olyan körzetben fekszik, amelyben korábbi fertőzések miatt már egészségügyi vesztegzárat rendeltek el. A hatóságok augusztus végén a térség hét gazdaságában észlelték a madárinfluenza-fertőzés jeleit, és óvintézkedésként másfélmillió csirke kényszervágását rendelték el.

A vizsgálatok szerint a szárnyasokat feltehetőleg a H5 jelű vírustörzs fertőzte meg. A szigetországban felbukkant madárinfluenza-vírus nem olyan veszélyes, mint a H5N1 típusú vírus, amely 2003 óta Délkelet-Ázsiában megtizedelte a baromfiállományt és több mint 60 emberéletet követelt a térségben.

Romániában két újabb madártetemben azonosítottak H5-vírustörzset - jelentette be hétfőn a bukaresti mezőgazdasági minisztérium. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a madárinfluenza H5 jelű vírusával fertőződött meg egy vadliba és egy hattyú, amelyek az ország délkeleti részén pusztultak el. A minisztérium szóvivője elmondta: további nagy-britanniai vizsgálatok kellenek annak megállapítására, hogy a H5 vírustörzsön belül az emberre is veszélyes H5N1 vírusról van-e szó, amely a Duna-deltában már három, az ország északkeleti részében pedig egy helyen okozta madarak pusztulását.

A madárinfluenza-fertőzés újabb gócpontját fedezték fel Thaiföldön, egy ötvenéves nő szervezetében azonosították a vírust - közölték hétfőn az ázsiai ország egészségügyi tisztségviselői. A beteg a tyúkól tisztítása közben fertőződött meg, állapota a hírek szerint javul. A fertőzés megfékezésére létrehozott bangkoki intézet a múlt héten, több mint egy év után mutatta ki újra a betegséget okozó vírust az ország északkeleti részében. A thaiföldi egészségügyi hatóságok készültségben vannak azóta, hogy október 20-án bejelentették: madárinfluenza-fertőzés következtében meghalt egy gazdálkodó. Az ötvenéves asszony esete a huszadik madárinfluenza-megbetegedés azóta, hogy a vírus két évvel ezelőtt felbukkant az országban.

Vietnam további nemzetközi segítséget kért a madárinfluenza elleni küzdelemhez. A vietnami egészségügyi miniszter helyettese közölte, hogy országának e célra további 50 millió dollárra van szüksége.

Kína fokozza a vándormadarak vonulásának és a baromfipiacoknak a felügyeletét. Az ázsiai ország készleteket halmozott fel a fertőzés terjedését ellenőrző szakemberek számára készült védőruházatból. Hunan és Anhuj tartományoknak, illetve Belső-Mongóliának a fertőzés által érintett három körzetét továbbra is lezárva tartják a beutazók előtt.