Egy nő meghalt a dunai hajótűzben

Vágólapra másolva!
Egy nő meghalt abban a tűzben, ami egy román utasszállító hajón ütött ki vasárnap Szlovákiában, a bősi erőmű közelében. Hétfő délutánra a tűz nagy részét sikerült eloltani. A baleset során a hajóból kis mennyiségű gázolaj ömlött a Dunába.
Vágólapra másolva!

Sikerült eloltani hétfőn délutánra annak a tűznek a nagy részét, ami a bősi erőmű közelében, egy utasszállító hajón ütött ki vasárnap. A száz méter hosszú, négyszintes hajó belső tereiben lángoló néhány tűzfészekhez azonban a tűzoltók továbbra sem tudnak hozzáférni.

A Bécs felé tartó román üdülőhajó egyik kabinjában valószínűleg egy főzés közben zárlatossá vált villanyrezsó okozta a tüzet. A legénység megpróbált megküzdeni a lángokkal, de eredménytelenül. A tűzoltóságot a part mentén lakók értesítették.

A 77 norvég és belga állampolgárságú utast, valamint a 43 főnyi román személyzetet egy fő kivételével sikerült sértetlenül partra tenni. Egy nő, valószínűleg a hajózenekar román énekesnője, meghalt a tűzvészben.

A utasszállító üzemanyagtartályából gázolaj ömlött ki, a szennyezés mennyisége azonban nem jelentős. A Duna vizén úszó, közel hatvan méter hosszúságú olajfoltot a tűzoltók jelenleg próbálják eltávolítani A rendőrség várhatóan közveszélyokozás és gondatlanság címén emel majd vádat az egyelőre ismeretlen károkozó ellen.

Az olajszennyezés miatt az észak-dunántúli vízügyi hatóság másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Duna Szap és Komárom közötti szakaszán. A magyar hatóságok felkészültek az esetleges beavatkozásra a folyó magyar oldalán és a segítségnyújtásra a szlovák oldalon. A szlovák vízügyi szervek hétfő délutánig azonban nem kértek segítséget a magyar társszervtől.