Teljesen kiégett egy kirándulóhajó a Dunán

Vágólapra másolva!
Eltűnt a hajózenekarhoz tartózó énekesnő abban a tűzben, amely egy négy emeletes román üdülőhajón keletkezett a Dunán. Ketten könnyebben megsérültek, a hajó teljesen kiégett.
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy román kirándulóhajó vasárnap délután a bősi erőmű közelében. A dunaszerdahelyi tűzoltóság tájékoztatása szerint az egyik kajütben valaki főzni akart, miközben egy feltehetően szabályellenesen használt villanyrezsó kigyulladt, és a tűz az egész hajóra kiterjedt. A hajótűzben komolyabb sérülés nem történt, ellenben a hajózenekarhoz tartózó énekesnő eltűnt.

A négy emeletes román üdülőhajón 43 tagú román személyzet, valamint 77 belga és norvég állampolgárságú utas tartózkodott, akik többsége sértetlenül megúszta a hajótüzet. A pozsonyi magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy a hajónak magyar állampolgárságú utasa lett volna.

A tűz észlelése után a kapitány azonnal partközelbe kormányozta, majd lehorgonyozta a hajót, így a környező városokból nagy erőkkel a helyszínre érkező tűzoltók az utasokat sértetlenül partra tudták menteni. A hajót több utas a vízbe ugorva hagyta el, mindegyikük szerencsésen partra úszott. A hajót utolsóként elhagyó legénység tagjai is szerencsésen ki tudtak úszni. Az orvosoknak két matróz égési sebeit kellett ellátniuk.

A tűz megfékezése az éjszakai órákig is eltarthat, mert a hajót, illetve annak lángoló részeit nehéz megközelíteni, a hajóban pedig jelentős üzemanyagkészlet van. Este 50 tűzoltó, 24 vízágyú és több csónak személyzete oltotta az elfeketedett hajótest helyenként még vörösen izzó, de már nem lángoló szerkezetét. A hajótűz teljes elfojtásáig az érintett folyamszakaszon szüneteltetik a hajóforgalmat.

A hajótüzet nem a személyzet, nem is az utasok észlelték, hanem a közvetlen vízparton fekvő Szap község lakosai vették észre, akik egy szakaszon a parton futva kísérték az égő hajót, majd értesítették a tűzoltókat. Egy szemtanú elmondása szerint az első percekben a szemtanúk közül senkinek sem fordult meg a fejében, hogy a hajón tartózkodók nem tudnak a tűzről.