Meghalt John Brabourne filmproducer

Vágólapra másolva!
Nyolcvanéves korában Kent grófságbeli otthonában elhunyt John Brabourne neves brit filmproducer - közölte pénteken este a család szóvivője. A producer nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Gyilkosság az Orient-Expresszen vagy a Franco Zeffirelli által rendezett Rómeó és Júlia.
Vágólapra másolva!

Lord Brabourne, akinek felesége Lord Mountbattennek, a brit gyarmat India utolsó alkirályának lánya volt, legnagyobb produceri sikereit Agatha Christie bűnügyi regényeinek filmadaptációival aratta, mindenekelőtt az egyaránt nemzetközi sztárparádéval készült Gyilkosság az Orient-Expresszennel és a Halál a Nílusonnal.

Ugyancsak az ő produkciója volt Laurence Olivier Othellója, Franco Zeffirelli utolérhetetlen Rómeó és Júliája, valamint David Lean Út Indiába című látványos, romantikus filmje.

John Brabourne 1979-ben súlyosan megsebesült az írországi Mullaghmore öbölben a szélsőséges Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) által jachtja ellen elkövetett merényletben. A terrorakcióban életét vesztette többek között Brabourne édesanyja, 14 éves fia és apósa is.