Őrizetbe vették Gotovina tábornok két segítőjét

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vett a horvát rendőrség pénteken két férfit, akiket azzal gyanúsít, hogy hamis útlevéllel segítettek a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnök elkövetésének vádjával körözött Ante Gotovina tábornoknak a szökésben.
Vágólapra másolva!

A rendőrség Zágrábban rajtaütött a gyanúsítottak házán, ahol egy halom hamis dokumentumot, illegálisan tartott fegyvereket és robbanóanyagot talált. Az őrizetbe vettek kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A horvát hatóságok fokozták a kutatást Gotovina után, mivel letartóztatása híján az Európai Unió elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Horvátországgal, azt vetve a zágrábi kormány szemére, hogy az nem működik kellőképpen együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Bár a törvényszék ügyészei azt állítják, hogy Gotovina horvát területen rejtőzködik, Zágráb tagadja, hogy a tábornok Horvátországban lenne.

A hágai törvényszék azzal vádolta meg a 2001 óta bujkáló horvát tábornokot, hogy 1995-ben háborús bűntetteket követett el a lázadó szerbekkel szemben.