Gyásznappal emlékeztek a tiszai tragédiára

Vágólapra másolva!
Gyásznapot tartottak Szerbiában szerdán a Nagybecskerek melletti  tiszai hídon történt tragédia áldozatainak emlékére; a folyó magas vízállása miatt a mentési munkálatok szünetelnek.
Vágólapra másolva!

A pénteki baleset miatt - amelynek feltehetően 16 halálos áldozata van - a vajdasági és a szerbiai kormány is gyásznapot hirdetett. Minden állami intézmény kitűzte a fekete zászlót, az oktatási minisztérium utasítására a média a tragédiához illő műsorokat sugárzott, a sportrendezvények az áldozatok emlékének szentelt egyperces néma csönddel kezdődtek

A Nagybecskerek melletti Tisza-hídon péntek este történt a tragédia, a balesetet egy kamion okozta: szabálytalanul előzött egy traktort a hídon, ekkor a szembe jövő busz nekiütközött a kamion pótkocsijának, és a híd korlátját áttörve a Tiszába zuhant. A balesetnek három azonosított halálos áldozata van, a hatóságok 13 eltűntet tartanak nyilván.

A csendőrség és a hadsereg mentőalakulatai egyelőre nem tudták kiemelni a partra a kettétört roncsot. A hatóságok beismerték a kudarcot, felhagytak a mentési munkálatokkal, s bejelentették, hogy csak azután látnak hozzá ismét a busz kiemeléséhez, ha leapadt a Tisza. A jármű karosszériája olyannyira rossz állapotban van, hogy a búvárok nem találnak fogódzót rajta, amely kibírná a feszítést, a mély iszapba süllyedt busz futóművéhez pedig nem tudnak hozzáférni. A roncs egyik részét sikerült mintegy 8-10 méterre a Tisza bácskai partjának közelébe húzni, a másik továbbra is a folyó közepén fekszik.

Boris Tadic szerb elnök azt ígérte szerdán, hogy minden tőle telhetőt megtesz a jármű kiemelésének felgyorsítására, a belgrádi médiának névtelenül nyilatkozó szakértők pedig egyre keményebben bírálják az akció irányítóit. Egyesek szerint amatőr munkát végeztek a szakemberek, és eleve hozzá nem értésre vall, hogy olyan kötéllel próbálták kiemelni a buszt, amely elszakadhatott. Más vélemények szerint a Tisza sodrása és a kicsi látótávolság ellenére a búvároknak legelőször ki kellett volna emelniük a holttesteket a roncsból, s csak azután látni hozzá a busz kivontatásához. A folyó lentebbi szakaszán azonnal hálót kellett volna kifeszíteni, hogy a megáradt folyó ne sodorja tova kilométerekre a holttesteket, amelyek közül eddig egyet sem találtak meg.

Távozott a helyszínről a Pécsről érkezett három szakember is. Egyikük, Sári Ferenc közölte szerdán az újvidéki Radio 021-gyel, hogy a csendőrség elutasította ajánlkozásukat. "Meghallgatták ötleteinket és javaslatainkat, de nem tették lehetővé, hogy lemerüljük a Tiszába" - mondta Sári, aki szerint a zavaros vízen és az iszapon is átlátó infravörös kamerarendszert ajánlottak a szerb kollégáknak, s olyan kutyákat bocsátottak volna rendelkezésükre, amelyek képesek felderíteni a víz alatt lévő holttesteket is.

"Úgy látszik, nem voltunk eléggé meggyőzőek" - mondta Sári, aki szerint a búvárok "erre csörög a dió" játékot folytattak a víz alatt: feljöttek, s elmondták, mi lehet a folyó fenekén, de senki se volt biztos abban, amit állított.