Kínába látogat a tajvani ellenzék vezetője

Vágólapra másolva!
Kínába látogat májusban Lien Csan, a legnagyobb tajvani ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (a Kuomintang - KMT) elnöke - közölte szombaton a párt szóvivője. Hasonló látogatásra több mint fél évszazada nem került sor.
Vágólapra másolva!

Lien elnök Nankingba, Pekingbe és talán Hszianba látogat el a békére összpontosító, és a jövő hónapban kezdődő útján - mondta a KMT szóvivője. A szóvivő szerint egyelőre nem tudni, hogy a tajvani ellenzéki vezető találkozik-e Hu Csin-tao kínai államfővel. Az Apple Daily című angol nyelvű tajvani napilap szombati értesülése szerint Lien Csan a tervek szerint május 10-én repül Kínába, ahol Hu Csin-tao elnökkel is találkozik.

Csen Suj-pien, Tajvan függetlenségpárti elnöke szombaton váratlanul jelezte, hogy kész jóváhagyni Lien találkozóját a kínai államfővel, ha az ellenzéki politikus előzőleg konzultál útjáról a kormánnyal. A kínai kommunisták által hajdan ellenségnek tekintett Kuomintang küldöttsége, Csiang Ping-kun elnökhelyettes vezetésével március végén járt a kínai fővárosban, előkészítendő a tajvani ellenzéki vezető pekingi útját. A tajpeji kormány akkor tiltakozott a Kuomintang lépése ellen, amely szerinte a kínai kommunisták malmára hajtja a vizet. Egyúttal vizsgálatot kezdett abban a kérdésben, hogy felelősségre vonható-e a legnagyobb ellenzéki párt elnökhelyettese a látogatásért, mégpedig egy olyan törvény alapján, amelyet még az előző, Kuomintang-kormány bocsátott ki, megtiltva, hogy politikusok a kormány felhatalmazása nélkül, közvetlenül tárgyaljanak a pekingi vezetéssel.

Lien Csan látogatására a Tajpej és Peking közötti legsúlyosabb feszültség időszakában kerül sor. A kínai parlament néhány hete fogadta el az úgynevezett elszakadásellenes törvényt, amely felhatalmazza Kínát, hogy katonai erőt alkalmazzon Tajvannal szemben, ha formálisan is kinyilvánítaná függetlenségét. Peking mindig is Kína elidegeníthetetlen részének tekintette Tajvant, amely 1949-ben a Kuomintang vezetésével szakadt el az anyaországtól. Viszonyukra jellemző, hogy Kína a héten hevesen tiltakozott, amiért a Vatikán Csen Suj-pien tajvani elnököt meghívta II. János Pál pápa gyászszertartására, és rosszallása jeléül nem képviseltette magát az eseményen. A tajvani ellenzék vezető ereje ugyanakkor jelenleg Pekinggel azonos álláspontot foglal el, amennyiben szintén szembehelyezkedik a tajpeji kormány fő erejét adó és a szigetország függetlenségét zászlajára tűző Demokratikus Haladó Párttal.