Az USA katonai támaszpontokat telepít Romániába

Vágólapra másolva!
Hamarosan döntés születik a Romániába telepítendő amerikai katonai támaszpontokról - jelentette ki Bruce Jackson, az Egyesült Államok NATO-bizottságának elnöke pénteken a román fővárosban.
Vágólapra másolva!

Romániai látogatása során Bruce Jacksont fogadta Traian Basescu államelnök is. Megbeszéléseik során az amerikai vendég kifejtette a román államfőnek: Románia az Európai Unió és a NATO fontos pillérévé válhat Dél-Európában, mivel "mind nyilvánvalóbbá válik, hogy a Fekete-tenger stratégiai jelentősége mindkét szövetség számára prioritássá válik".

A megbeszélésről kiadott közleményében a román államfői hivatal sajtóirodája rámutatott: Traian Basescu elnök és az amerikai politikus áttekintette "a Fekete-tenger térségének problematikáját". Ezzel kapcsolatosan mindketten úgy foglaltak állást, hogy a térségben "konkrét projektekre van szükség" a Dnyeszteren túli terület, Dél-Kaukázus és Nyugat-Balkán számára. A román államfő kijelentette: ezek a kérdések szerepelnek azoknak a megbeszéléseknek a tárgysorozatán is, amelyekre a március elején sorra kerülő washingtoni látogatása alkalmával George Bush elnökkel folytat majd.

Basescu amerikai látogatásáról szólva Bruce Jackson megjegyezte, hogy erre "kivételes pillanatban" kerül sor, amennyiben a román államfő lesz az első európai magas rangú közméltóság, aki Bush elnök európai turnéja után Washingtonba látogat. Ezzel összefüggésben az amerikai politikus elmondta: Basescu elnöknek a brüsszeli NATO-csúcson mondott beszéde kedvező visszhangot keltett a szövetségesek körében - mutatott rá a román államfői hivatal sajtóközleménye.