Afganisztán drogköztársasággá válhat

Vágólapra másolva!
Véglegesen az ópiumtermelés válhat az afgán gazdaság legerősebb ágazatává. Az ENSZ éves drogjelentésében arra figyelmeztetett, hogy idén az afgán ópiumtermelés kétharmadával nőtt 2003-hoz képest. A világszervezet közölte, hogy jelenleg minden tizedik afgán csak a máktermesztésből és feldolgozásból tartja el magát. A vilégszervezet illetékesei arra kérték az Egyesült Államokat és a NATO-t, hogy indítsanak hadműveletet a további kábítószer-termelés és feldolgozás megakadályozására Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

Riasztó adatokkal szolgál Afganisztánról az ENSZ éves drogjelentése. A világszervezet felmérése szerint 64 százalékkal növekedett idén az ópiumgyártáshoz használt mák termelése, 2003-hoz képest. Az ópiumtermelés idén már megközelítette a 4600 tonnát: ez volt a legnagyobb éves mennyiség, mielőtt a tálibok 1999-ben megtiltották a kábítószer-termelést. Az országban termelik meg a világon forgalomba hozott ópium 87 százalékát.

Jelenleg az ópimtermelés évi 2,8 milliárd dolláros tiszta hasznot hozó üzlet. Az egyszerű máktermelő parasztok persze csak keveset látnak ebből a pénzből, de így is sokkal jobban élnek a többségnél. Afganisztánban 2,3 millió ember - lakosságának jelenleg tíz százaléka - foglalkozik ópiumtermeléssel. Azok, akik a kábítószer alapanyagául szolgáló mákot termelik, több mint tízszeresét keresik annak, amit egy egyszerű paraszt kap a terményeiért.

Antonio Maria Costa, az ENSZ Kábítószer- és Bűnözésellenes Hivatalának vezetője szerint megvan az esélye annak, hogy az afgán gazdaság véglegesen a drogtermelésbe süllyed. "A félelem, hogy Afganisztán 'narkóállammá' válik, valós" - figyelmeztetett a jelentés kapcsán Costa.

Az afgán kormány gyenge ahhoz, hogy egymaga nézzen szembe a problémával. A kábítószerüzletből ugyanis jócskán kiveszik a részüket a vidéket uraló hadurak, akik jól felfegyverzett magánhadseregeikkel biztosítják a termelés, feldolgozás és szállítás zavartalanságát.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnözésellenes Hivatala az Afganisztánban jelen lévő amerikai és NATO-csapatokhoz fordult, hogy indítsanak támadásokat a drogfeldolgozók és -kereskedők ellen. Az USA már korábban is bejelentette, hogy igyekszik majd visszaszorítani a kábítószer-termelést az országban - írja a BBC News.

Erre a célra 780 millió dollárt különített el a kormányzat. Ezt a pénzt a mákföldek megsemmisítésére fordítják majd, illetve támogatást nyújtanak a parasztoknak, hogy a máktermelés nélkül is meg tudjanak élni. Amerika Afganisztán legnagyobb drogbáróit igyekszik bíróság elé állítani.