Karzait választotta Afganisztán

Vágólapra másolva!
Hamid Karzai hivatalban lévő elnök elsöprő többséggel  nyerte meg az afganisztáni elnökválasztást. Az első exit poll eredményeket hétfőn tették közzé, es zerint Karzai 43 százalékkal több szavazatot kapott, mint legesélyesebbnek tartott vetélytársa. Ugyanakkor a választásokon vereséget szenvedett politikusok kijelentették: mégsem indítanak bojkottmozgalmat a szerintük a választásokon előfordult visszásságok miatt.
Vágólapra másolva!

Hamid Karzai jelenleg is hatalmon lévő elnök nyerte meg a hét végén Afganisztánban tartott választást az első exit poll eredmények szerint. A szavazóhelyiséget elhagyó választókat egy amerikai szervezet, a Nemzetközi Republikánus Intézet emberei kérdezték arról, hogy kire adták a voksukat.

Az amerikai republikánus párthoz közelálló IRI 13 tagú megfigyelőcsoportot küldött az afganisztáni választások lebonyolításának ellenőrzésére. Munkájukhoz a bostoni Williams and Associates nevű közvélemény-kutató céggel kötöttek szerződést, amely 200 fős stábot küldött a közép-keleti országba, beleértve Afganisztán legeldugottabb területeit is - írta az MTI.

A választok szerint Karzai a szavazatok elsöprő többségét szerezte meg. Az elnök 43 százalékkal több szavazatot kapott, mint a második helyre szorult legfőbb vetélytársa, a tádzsik nemzetiségű Junisz Kanuni. A szavazatok összeszámlálása még el sem kezdődött, de az exit poll eredmény alapján úgy tűnik, nem lesz szükség második fordulóra.

Az eredmény természetesen módosulhat néhány százalékkal, hiszen az exit poll csupán irányadó lehet. Az afgán választásokat bonyolító illetékesek szerint leghamarabb október 30-ra várható végleges, hivatalos eredmény.

Eközben Junisz Kanuni kijelentette, hogy mégsem indít bojkottmozgalmat a választásokon tapasztalt visszásságok miatt. A vereséget szenvedett jelöltek azt nehezményezték, hogy a bizottságok lemosható tintával jelöltek meg néhány száz embert, akik már leadták a szavazatukat.

A szavazóbizottságok az eredeti terv szerint minden szavazó hüvelykujjára lemoshatatlan tintával festettek volna egy jelet, hogy megakadályozzák azt, hogy valaki többször szavazzon. Egyes szavazókörökben azonban összekeverték a tintapatronokat, és néhány száz szavazó kezét lemosható tintával jelölték meg.

Forrás: [origo]
Az ujjfestés miatti prob-lémákat nehezményezik az ellenfelek

Karzai 15 ellenfele szerint tudatos csalás történt, ezért még a hét végén kijelentették, hogy nem ismerik el a választás eredményét. Hétfőn a vesztesek többsége azonban már jóval enyhébb hangot ütött meg nyilatkozataiban: úgy tűnik elcsitul a tintacsere okozta felháborodás - írta a Reuters.

A választáson második helyet szerzett Kanuni nyugalomra intette híveit hétfői nyilatkozatában "Egységre és nem bojkottra van szükség a választáson. Az emberek akarják így" - mondta a tádzsik jelölt.

Egy másik jelölt is arra szólította fel Afganisztán polgárait, hogy fogadják el az eredményt. "Köztes helyzetben vagyok. Nem mondanám, hogy boldogtalan vagyok a választási eredmény miatt, persze annyira boldog sem vagyok, mint Karzai úr. Nem tudom, milyen csalások történtek" - nyilatkozta Hadzsi Mohamed Mohakek a CNN-nek.

Hétfőn a győztesnek tekintett Karzai is nyugalomra szólított fel. "Tiszteletben kell tartanunk az eredményt, akármi lesz is az. Időt kell hagynunk a közös bizottságnak, hogy tanulmányozza a szabálytalanságokat, akármi történt is" - közölte.