Arafat halálára készülnek a biztonságiak

Vágólapra másolva!
Ellentmondásos hírek érkeznek Jasszer Arafat palesztin elnök egészségi állapotáról. Egyes források szerint a betegeskedő Arafat állapota jelentősen romlott, míg mások szerint jobban lett és fel fog gyógyulni. Mindenestre a 75 éves vezetőhöz nemzetközi orvoscsoportot hívtak, amely úgy döntött, hogy kórházba kell szállítani a beteget. Az izraeli hadsereg pedig zendülésektől tartva már készíti vészforgatókönyveit Arafat halála esetére, a palesztin biztonsági erők is készenlétben állnak.
Vágólapra másolva!

Különböző palesztin forrásokból származó értesülések szerint Jasszer Arafat, akit két hete ápolnak rámalláhi főhadiszállásán, szerda este rosszul lett egy megbeszélés során. A főhadiszálláson lévő klinikára vitték, ahol elveszítette eszméletét. Mintegy tíz percet volt eszméletlen állapotban. A palesztin elnökhöz azonnal orvosokat hívtak, jordániai, egyiptomi és palesztin orvosok vizsgálják a beteget. Csütörtökön úgy döntöttek kora délután pedig úgy dönt, hogy kórházba kell szállítani a palesztin vezetőt.

Várhatóan Párizsba szállítják gyógykezelésre Jasszer Arafat palesztin elnököt - jelentették be Arafat környezetéből. A palesztin vezető körüli orvoscsoport úgy döntött, hogy a súlyos beteg Arafat a legjobb gyógykezelést a francia fővárosban kapná. Korábban szó volt arról, hogy Ammanba viszik, vagy egyszerűen egy rámalláhi kórházban ápolják tovább. Arafatot csütörtök este vagy pénteken szállítják Párizsba.

Magas rangú palesztin vezetők egybehangzóan úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy Arafat állapota rendkívül súlyos. A palesztin elnök szóvivője viszont azt hangsúlyozta, hogy Arafat állapota stabillá vált, az elnöknek további pihenésre és gyógykezelésre van szüksége. Reggelre állítólag jobban lett, és még az imádságra is el tudott menni, ahol fáradtnak és gyengének tűnt, de sikerült imádkoznia a hivatalos források szerint. Arafat segítője pedig úgy nyilatkozott, hogy a palesztin vezető jól érzi magát, és fel fog épülni. Hivatalos jelentések szerint valamilyen vírusfertőzése van Arafatnak, de egyelőre nem közölték, hogy milyen betegségben szenved a palesztin vezető. A súlyos beteg Arafat a nap nagy részét alvással töltötte. Nem tud enni és felállni.

Palesztin források azt is közölték, hogy Rámalláhba rendelték a palesztin felső vezetés valamennyi tagját. A főhadiszállásra várják Arafat feleségét, Szuha Tavilt is, aki Párizsból indult férje betegágyához. A feleség hazarendelése a megfigyelők szerint azt jelezheti, hogy a palesztin vezető állapota jelentősen rosszabbodhatott.

A palesztin biztonsági erőket magasabb készültségi szintre helyezték a palesztin területeken, az izraeli hadsereg is készíti vészforgatókönyveit Arafat halála esetére, attól tartva, hogy zendülések kezdődhetnek Ciszjárdániában és a Gázai-övezetben.

Izraelben hivatalosan bejelentették, hogy a palesztin vezető szabadon távozhat bárhova gyógykezelésre, illetve engedélyezték, hogy a rámalláhi főhadiszálláson orvosok keressék fel Arafatot, azt azonban nem ígérték meg, hogy vissza is térhet Ramalláhba. Az izraeli hadsereg több mint két és fél éve a rámalláhi főhadiszállást körbe zárva fogságban tartja a palesztin elnököt.

[origo]/MTI