Még egy mandátumot szereztek a vajdasági magyarok

Vágólapra másolva!
Szabadkán még egy mandátumhoz jutott a a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ). Szabadka egyik szavazókörzetében csak vasárnap, két hét késéssel tartották meg a tartományi választás második fordulóját, ugyanis az első forduló után sokáig nem lehetett pontosan megállapítani, hogy ki lesz a VMSZ-es Tóth Tivadar ellenfele a második körben.
Vágólapra másolva!

Egy képviselővel bővült a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tartományi képviselőcsoportja, miután Szabadkán még egy mandátumhoz jutott a legnagyobb délvidéki magyar párt. Szabadka egyik szavazókörzetében csak vasárnap tartották meg a tartományi választás második fordulóját, amely egyébként két hete zajlott le a Vajdaság többi választókörzetében. A késedelem oka az volt, hogy az első forduló után sokáig nem lehetett pontosan megállapítani, hogy ki lesz a VMSZ-es Tóth Tivadar ellenfele a második körben. Tóth Tivadar a vasárnapi választáson fölényesen, közel 1:5-höz arányban győzte le ellenfelét, a Szerbia Ereje nevű párt jelöltjét.

A vajdasági tartományi választások második fordulóját október elején tartották. A VMSZ lett a választások nagy vesztese, ugyanis a korábbi 17-hez képest csak 10 mandátumot szerzett. A VMSZ így a harmadik legnagyobb párt, első lett a nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) 37 mandátummal, második a Demokrata Párt (DS) 34 mandátummal. A radikálisok előretörését az alacsony szavazói részvétellel magyarázzák, de a szerb média és több politikus szerint a magyarverések ügyének nemzetközivé tétele a kiváltó ok.

Győzelme ellenére valószínűleg nem az SRS alapíthat kormányt, ugyanis nincsen koalíciós partnere. A DS, a VMSZ és néhány kisebb párt vagy csoportosulás lép majd várhatóüan szövetségre.