Több polgármesteri széket is elvesztett a VMSZ

Vágólapra másolva!
Biztosnak tűnik, hogy Ada után két további magyarok lakta településen, Magyarkanizsán és Csókán is elveszítette a polgármesteri széket a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), de Szabadkán is fennáll a kudarc veszélye, itt akár néhány szavazatnyi különbség dönthet. 
Vágólapra másolva!

A voksok mintegy felének összeszámlálása után Szabadkán még Kucsera Géza jelenlegi VMSZ-es polgármester vezetett nyolc százalékkal a Demokrata Párt (DS) jelöltjével, Oliver Duliccsal szemben. A VMSZ központi szabadkai irodájában közölték az MTI-vel, hogy a voksok majd száz százalékának összeszámlálásával merőben megváltozott a helyzet, s megtörténhet, hogy 20-30 szavazaton múlik majd, hogy melyik jelölt győz. A DS szerint Dulic 26 szavazattal győzött, míg a Vajdasági Szociáldemokrata Liga adatai szerint Kucsera nyert 66 szavazatnyi többséggel. A városi választási bizottság a szavazatok hatvan százalékának összeszámlálása után viszont azt közölte, hogy Dulic két százalékkal vezet Kucsera előtt.

Zentán, Topolyán és Kishegyesen nyertek a VMSZ jelöltjei, mind jelenlegi polgármesterek. Magyarkanizsán, Csókán és Óbecsén viszont veszített a VMSZ-es polgármesterjelölt. A 86 százalékban magyarok lakta Magyarkanizsát a magyar nemzetiségű Körmöczi Károly fogja vezetni, aki a nem nemzeti alapon szerveződő, VMSZ-szel rivalizáló Vajdasági Reformpárt (RV) politikusa. Körmöczi fölényes, közel hatvan százalékos győzelmet aratott a VMSZ-es Bacskulin Istvánnal szemben.

Elemzők szerint a VMSZ megtarthatta volna a polgármesteri széket Magyarkanizsán, ha a mostani városvezetőt, a népszerű Balla Lajos-Lacit indítja. A párton belüli ellentétek miatt azonban a VMSZ vezetése másként döntött. Kasza József pártjának eddig hét polgármestere volt a Vajdaságban. Az említett városok közül egyedül Óbecsén nem volt VMSZ-es a városvezető. Adát már az első fordulóban elvesztette a párt.

Újvidéken a radikálisok nyertek

Belgrádban a DS jelöltje, Nenad Bogdanovic legyőzte radikális párti ellenfelét Aleksandar Vucicot, Újvidéken viszont fordított a helyzet: a radikális Maja Gojkovic győzte le a jelenlegi demokrata párti polgármestert, Borislav Novakovicot. Mindkét városban a vesztesek elismerték vereségüket. A feltételezett háborús bűnös, Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Pártnak valószínűleg további 18 városban lesz polgármestere.

A vajdasági tartományi parlamenti választás ugyancsak vasárnap megtartott második fordulójáról egyelőre kevés eredmény érkezett. Az MTI úgy tudja, hogy a VMSZ tíz egyéni jelöltje közül kettő - a magyarkanizsai és a zentai - biztosan nem jutott be a parlamentbe. Magyarkanizsán az RV, Zentán pedig a G17 Plus nevű párt jelöltje győzött.