Nagyot bukott a vajdasági magyar párt

Vágólapra másolva!
A vajdasági parlamenti választások második fordulóját a Demokrata Párt nyerte ugyan, de az első fordulóval összesített eredmények szerint a végső győztes a Szerb Radikális Párt lett. A választások egyértelmű vesztese a Vajdasági Magyarok Szövetsége. A párt polgármestereinek és tartományi parlamenti képviselőinek száma kétharmadára csökkent a szavazás eredményeképpen. Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy több nem nemzeti alapon szerveződő párt magyar politikusa is jól szerepelt a választáson.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Kasza pártja sokat vesztett

A radikálisok fegyelmezett szavazótáborának sikerét hozta az alacsony részvétel a vajdasági tartományi és polgármesteri választás második fordulóján vasárnap - írta kedden az újvidéki Magyar Szó. A lap szerint olyan pozíciókra tettek szert a lakosság alig negyedének, legfeljebb harmadának bizalmát élvező Seselj-pártiak, amelyek nem tükrözik igazán politikai támogatottságukat.

A vasárnapi fordulóban ugyan a DS győzött, ám az eredményeket összesítve mégis a szélsőségesen nacionalista SRS kerekedett felül, mivel nagyobb arányú győzelmet aratott az első fordulóban. Az SRS azonban nem szerzett elegendő képviselői helyet a 120 tagú testületben ahhoz, hogy kormányt alakítson. A parlamentben feltehetően megmarad a jelenlegihez többé-kevésbé hasonló koalíció, a Demokrata Párt (DS) vezetésével. Ebben komoly szerephez juthat a választás egyik nagy vesztesének tekinthető Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ), amely 10 képviselői helyet szerzett, illetve várhatóan benne lesz az Együtt a Vajdaságért tömörülés és még egy-két kisebb párt.

A vajdasági parlamentben Vojislav Seselj pártja 37, a DS 34 képviselői mandátumot szerzett. A harmadik a VMSZ lett tíz képviselővel. Kasza József pártját követi hét-hét mandátummal az Együtt a Vajdaságért többpárti koalíció, a Slobodan Milosevic vezette Szerbiai Szocialista Párt, a legnagyobb szerbiai kormánypárt, a Szerbiai Demokrata Párt, illetve a Szerbia Ereje Mozgalom (PSS). A Vajdasági Reformpárt és a G17 Plus két-két mandátum birtokába jutott, míg a Szabadka, a mi városunk nevű koalíció és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) egy-egy képviselői helyet szerzett.

Összesen négy független jelölt jutott be a parlamentbe, és egy mandátum sorsa még nem dőlt el: egy szabadkai választókörzetben meg kell ismételni a szavazást. Itt egy VMSZ-es politikus verseng a PSS jelöltjével. Az első fordulóban jól szerepelt a VMSZ-es Tóth Tivadar, ezért könnyen meglehet, hogy még egy képviselővel bővül majd a magyar párt frakciója.

Két hete részarányos rendszerrel, pártlistákra szavazva választották meg a 120 fős parlament felét, most vasárnap egyéni körzetekben választották meg a fennmaradó képviselőket.

Sokat vesztett a VMSZ

A VMSZ-nek korábban 17 képviselője volt a regionális parlamentben. Kasza József elnök szerint pártja a lehető legtöbbet hozta a jelenlegi választási törvények szerint, és "szolid és elfogadható eredményt ért el". A VMSZ-frakció létszámának körülbelül kétharmadára csökkenése azonban mást mutat, ahogy az is, hogy a pártnak eddig hét polgármestere volt, de a választás után csak négy maradt: Szabadkán, Zentán, Topolyán és Kishegyesen. A VMSZ kudarcának mértékét jelzi az is, hogy például Magyarkanizsán korábban 19 képviselője volt a városi önkormányzatban, de a szavazást követően csak hét maradt.

A VMSZ jelöltjeinek három magyarok lakta településen - Adán, Magyarkanizsán és Csókán - sem sikerült megtartaniuk a polgármesteri posztot, és Szabadkán is épphogy csak győzött a magyar párt jelöltje. Kucsera Géza alig több mint száz szavazattal nyert demokrata párti ellenfelével, Oliver Dulictyal szemben. Elbukott a VMSZ polgármesterjelöltje Óbecsén is, igaz ezt a települést eddig sem VMSZ-es politikus vezette. A párt ugyanakkor még így is az egyetlen magyar politikai formáció, amelynek jelöltjei polgármesteri posztot nyertek a Vajdaságban.

Érdekes, hogy a több mint 86 százalékban magyarok lakta Magyarkanizsán egy nemzetektől független párt magyar jelöltje, Körmöczi Károly nyert. A Vajdasági Reformpárt (RV) politikusa fölényes, 62 százalékos győzelmet aratott a VMSZ-es Bacskulin Istvánnal szemben. Emellett Kanizsán a VMSZ tartományi képviselőjelöltje, Francsik József is alulmaradt Bácsi Bélával, az RV ugyancsak magyar politikusával szemben.

A VMSZ elnöke, Kasza József szerint az elvesztett településeken a párt városvezetőinek és polgármestereinek hibái bosszulták meg magukat, amit a jövőben orvosolni kell. Magyarkanizsa eddigi VMSZ-es polgármestere, Balla Lajos-Laci szerint pártja lesújtóan szerepelt, mivel számításai szerint a teljes magyar szavazóbázis alig több, mint tíz százaléka adta voksát a VMSZ-re.

Szerbiában a DS nyert

Szerbia többi részén az ellenzéki DS szerepelt a legjobban a helyhatósági választásokon. Belgrádon kívül további 23 városban győzött a demokraták polgármesterjelöltje. Újvidéken és további 18 városban ugyanakkor radikális jelöltek győztek. A Seselj-párt polgármesterjelöltjei olyan magyarok lakta településen is győzedelmeskedtek, mint Temerin, Kikinda, Szenttamás, Verbász vagy Kúla.

[origo]/MTI