Tömegesen jelentkeztek a melegek esküvőre Massachusettsben

Vágólapra másolva!
Több mint ezer homoszexuális pár jelentette be házasodási szándékát az első napon Massachusetts államban, ahol az USA tagállami közül elsőként vált lehetővé azonos nemű párok egybekelése törvényesen is május 17-én. A házasulandók kétharmada leszbikus pár.
Vágólapra másolva!

A meleg párok május 17. óta házasodhatnak az amerikai Massachusettsben. Az állam legfőbb bíróságának döntését ugyanis pénteken fenntartotta az USA legfelsőbb bírósága is. E szerint a melegházasság tiltása sérti az antidiszkriminációs törvényeket.

A hivatalok nem tévedtek, amikor a házasulandók tömegére számítottak: már az első nap Több mint ezer homoszexuális pár jelentette be házasodási szándékát. A házasulandók kétharmada leszbikus pár, s e párok mintegy 40 százaléka gyermeket is nevel - derül ki az első napi jelentkezésekről készült statisztikából, amelyet a The Boston Globe című lap tett közzé. A meleg párok több mint fele tíz évet meghaladó együttélés után kíván formálisan is egybekelni, ami az ilyen kapcsolatok tartósságára utal.

Amerikai homoszexuális aktivisták arra számítanak, hogy rövidesen az USA más államai is követik a keleti parti Massachusetts példáját, s szerintük Kalifornia, New Jersey, New York és Washington lehet a következő, ahol engedélyezik a melegházasságokat.

Az ellenzők a helyi alkotmány módosításával kívánják elérni az egynemű párok házassághoz való jogának visszavonását, de ehhez szükséges egy népszavazás is, ami nem várható 2006 előtt. A melegaktivisták arra számítanak, hogy addigra Massachusetts lakossága hozzászokik az azonos nemű házaspárok létéhez.