Amerika tengerészgyalogosokat küld Haitire

Vágólapra másolva!
A haiti ellenzéki fegyveresek elérték Port-au-Prince, az ország fővárosának környékét. Az ellenzékiek, akik Aristide elnök lemondását követelik, visszautasították az ENSZ közvetítési ajánlatát. A fővárosban minden bizonnyal súlyosabb harcokra kell számítani, mint amilyenek az ország északi részén voltak, ahonnan az ellenzékiek kiűzték a kormánycsapatokat. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy port-au-prince-i külképviselete védelmére ötven tengerészgyalogost küld Haitibe.
Vágólapra másolva!

Elérték Port-au-Prince-t, Haiti fővárosát a felfegyverzett ellenzéki erők. Egy ellenzéki csoport megtámadta az egyik külvárosi rendőrőrsöt. Az ellenzéki erők célja, hogy a főváros elfoglalásával megfosszák a hatalomtól Jean-Bertrand Arisitide elnököt. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy port-au-prince-i képviselete védelmére ötven tengerészgyalogost irányít az országba.

Az ellenzék választási csalással vádolja Aristide-et, aki miután megnyerte a 2000-es választásokat, törvénymódosításokkal élethossziglani elnökséget biztosított magának. Aristide ugyan belement abba a nemzetközi közösség által tett javaslatba, hogy az eddig körülbelül ötven halálos áldozatot követelő ellenségeskedést tárgyalásokkal oldják meg, ám az ellenzék nem hajlandó tárgyalni az elnökkel.

A BBC News port-au prince-i tudósítója szerint a haiti főváros lakossága meg van győződve arról, hogy az ellenzékiek beveszik a várost. Ugyanakkor sokkal keményebb harcokra kell számítani, mint az ország északi részén, ahol a fegyveres akciók elkezdődtek. Port-au-Prince utcáit Aristide elnökhöz hű fegyveres bandák fésülik át, ellenzékiek után kutatva.

"Úgy gondolom, hogy kevesebb, mint tizenöt napon belül az egész országot az ellenőrzésünk alá vonjuk" - bizakodott Guy Philippe, az ellenzéki csoportok egyik vezetője. Az ellenzékiek szerint Port-au-Prince-ben is hasonló fogadtatás vár majd rájuk, mint az ország második legnagyobb városában, az északi Cap-Haitienben. "Itt mindenki erre várt" - jelentette ki a város elfoglalásáról Gisele Buleti ellenzéki vezető. "Senki sem akarja, hogy Aristide úr maradjon hatalmon. Ő egyszerűen túlságosan rossz az embereknek."