Franciaország beavatkozna Haitin

Vágólapra másolva!
Franciaország kész békefenntartókat küldeni a polgárháború szélére sodródott Haitire. A 2003 óta elmérgesedett kormányellenes tüntetések mostanra szabályos harcokba torkolltak Haitin az ellenzéki erők elfoglalták az ország északi részét. Az ország elnöke a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. Ugyanakkor a szomszédos Dominikai Köztársaság arra figyelmeztetett, hogy nem bír egyedül a haiti menekültek áradatával.
Vágólapra másolva!

Franciaország kész békefenntartókat küldeni a polgárháborús helyzetbe sodródott Haitire. "Megvan a kapacitásunk a beavatkozáshoz... sok baráti állam is hasonlóan készen áll" - jelentette ki Dominique de Villepin francia külügyminiszter. Villepin szerint már csak az a kérdés, hogy hogyan vessék be a békefenntartókat a nyíltan erőszakos helyzetben.

Haitin 2003 ősze óta folyamatosak az erőszakos zavargások. Az ellenzék lemondásra szólította fel Jean bertrand Aristide-t a papból lett elnököt. Aristidet azzal vádolják, hogy csalt a 2000-es választásokon.

Forrás: [origo]
Aristide elnök nemzetközi segítséget kért

Az elnök 1994-ben, egy ízben már nemzetközi segítséggel szerezte vissza hatalmát. Az óta tulajdonképpen élethosszig tartó elnökséget szerzett, bár egy New York Times-nak adott interjúban kijelentette, hogy csak 2006-ig kíván hatalmon maradni. Aristide, az után kért kedden ismét külföldi segítséget, hogy az ellenzékiek elfoglalták Hinche városát, és ezzel átvették az ellenőrzést az ország északi része fölött.

A francia külügyminiszter szerint a csapatok indulhatnak, de csak akkor, ha a békefenntartásról sikerül megegyezni az összes Haitin harcban álló erővel. Villepin szerint újra lehetne indítani a politikai párbeszédet a karibi szigeten.

Ugyanakkor a szintén Hiszpaniola szigetén található Dominikai Köztársaság arra figyelmeztetett, hogy nem tudja egyedül ellátni a harcok elől menekülőket, ezét lezárta határt. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága az USA-val és a szomszédos karibi országokkal egyeztet a menekültek kérdésében. "Reméljük, hogy a környező országok befogadják a menedéket kérőket" - jelentette ki Ron Redmond, a szervezet szóvivője.