Rendőrörsöt robbantottak Irakban - 3 halott

Vágólapra másolva!
Pokolgép robbant egy rendőrörsnél Szuveira városában Bagdadtól északra. Az akciónak 3 halottja és több sérültje van. A robbanás hatalmas lyukat vágott az épület padlójába. A szövetségesek és iraki támogatóik ellen harcoló, Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátorhoz hű felkelők eddig több mint 300 rendőrt öltek meg tavaly tavasz óta.
Vágólapra másolva!

Három iraki rendőr meghalt, tizenegy társuk megsebesült, amikor robbanás történt a közép-iraki Szuveira város rendőrőrsén - közölte vasárnap az iraki rendőrség. A detonáció a korábbi jelentésekkel eltérően nem vasárnap, hanem szombaton történt. Egyelőre nem tudni, ki helyezte el a pokolgépet, amely széles lyukat vágott az épület padlójába és jelentős károkat okozott az épület belsejében.

Szuveira a Bagdadtól északra, illetve nyugatra lévő úgynevezett "szunnita háromszögben" fekszik, ahol Szaddám Huszein bukott diktátor számos híve harcol a szövetséges erők és iraki támogatóik ellen. A felkelők gyakran támadnak rendőrőrsökre, amióta tavaly átszervezték az iraki rendőrséget. Amerikai katonai források szerint eddig több mint háromszáz rendőrt öltek meg.

Robbanás történt szombaton Kerbela központjában is, ahol éppen lengyel katonák járőröztek. A házilag gyártott pokolgépet az utcán helyezték el és a lengyel járőr elhaladásakor robbantották fel. A detonáció megrongálta az úttestet, de senki nem sérült meg - közölte a rendőrség.

Tömegsírra bukkantak a síiták szent városának, Nedzsefnek a közelében, a sírban az 1991. évi síita lázadás után a Szaddám-rezsim által meggyilkolt emberek maradványai nyugszanak - közölte egy helyi vezető vasárnap. A tömegsírból mintegy negyven oszlásnak indult tetemet emeltek ki és további holttestek is előkerülhetnek a Nedzseftől északra fekvő al-Kifl város környékének átvizsgálásakor.

Hajtam Iszavi sejk vallási vezető elmondta, hogy a tömegsírt csütörtökön fedezték fel és pénteken kezdődött meg az exhumálás. Az amerikai közigazgatás még 2003 novemberében közölte, hogy a Szaddám Huszein bukott diktátor rendszerének áldozatait rejtő 263 tömegsírt találtak, s bizonyítékok vannak arra, hogy negyven ilyen helyszínen tömeggyilkosságokat követtek el.