Guantánamóért támadja az amerikaiakat a brit főbíró

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia legfőbb bírája szerint az USA törvénytelenül működteti a guantánamói fogolytábort. Az Egyesült Államok haditengerészeti bázisán tartják fogva az afganisztáni háború során fogságba esett, terrorizmussal gyanúsított embereket. A főbíró szerint a táborban uralkodó körülményeket csak kevés választja el attól, hogy kínzásnak minősüljenek. A bíró szerint a brit kormánynak fel kellene lépnie a Guantánamón fogva tartottak érdekében.
Vágólapra másolva!
Leváltották a guantánamói börtön parancsnokát/nagyvilag/20021015levaltottak.html

Lord Johan Steyn főbíró szerint a guantánamói bázison uralkodó körülmények "teljes mértékig törvénytelenek". A bíró elmondta, hogy "a foglyokra nem érvényesek a törvények, nem védi őket semmiféle bíróság, és nem irgalmaznak nekik a győztesek". Lord Steyn szerint, ami a guantánamói Delta táborban zajlik, "nem kínzás, de kevés választja el attól, hogy annak minősüljön".

Az Egyesült Államok hadserege Kuba szigetén, a guantánamói tengerészeti támaszpont Delta táborában tartja fogva mindenféle igazságszolgáltatás és jogi védelem nélkül az afganisztáni háború során fogságba esett tálib és al-Kaida-vezetőket. Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint az amerikaiak minden nemzetközi szabályozást megsértenek azzal, hogy a táborban tartott embereknek nem biztosítják a hadifoglyokat megillető bánásmódot.

Lord Steyn annak kapcsán beszélt a guantánamói állapotokról, hogy az ausztrál kormány elérte, az amerikaiak ne ítéljenek halálra két, a bázison fogva tartott ausztrál állampolgárt. Steyn szerint a brit kormány elárulta és cserbenhagyta a szintén fogva tartott kilenc brit állampolgárt. Noha a Blair-kabinet korábban az ausztrálokéhoz hasonló garanciát kapott az Egyesült Államoktól a foglyok életben hagyására, a főbíró szerint ez nem elég.

Lord Steyn szerint a Blair-kabinetnek "nyilvánosan és egyértelműen el kellene ítélni" a jogtalan fogva tartást, mind a 660 fogoly esetében. "A kérdés az, hogy a foglyok számára biztosított igazságszolgáltatás minősége megüti-e az igazságos perekre vonatkozó nemzetközi mércét. A kérdésre igen rövid választ adhatunk: nem" - állítja a bíró.