Paul Bremer hatékony iraki rendőrséget ígér

Vágólapra másolva!
Az iraki rendőri erők gyors bővítését ígérte keddi bagdadi sajtóértekezletén Paul Bremer, az iraki polgári közigazgatás amerikai vezetője, hogy az ország el tudja hárítani a terrorveszélyt, amely az utóbbi hetekben három különösen súlyos autórobbantásos merényletben nyilvánult meg.
Vágólapra másolva!

Egyesült államokbeli szabadságáról visszatérve tartott első sajtóértekezletén az amerikai vezető a maga és George Bush amerikai elnök nevében részvétét fejezte ki a pénteki nedzsefi merényletben áldozatul esettek hozzátartozóinak. A síita szent városban végrehajtott robbantásnak 83 halálos áldozata volt - köztük Mohammed Bakír el-Hakím ajatolláh -, és 229-en megsérültek.

Előzőleg, augusztus 7-én Jordánia bagdadi nagykövetsége előtt robbant egy gépkocsiba rejtett pokolgép, 14 ember halálát és 40 sérülését okozva, majd 19-én az ENSZ bagdadi központjánál egy teherautó robbanása 22 ember életét oltotta ki, és mintegy százan sérültek meg. Az utóbbi merénylet halottai között volt Sergio Vieira de Mello, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja.

Bremer szerint az ilyen támadások megelőzésének legjobb módja az, ha az irakiak nagyobb felelősséget kapnak a biztonsági ügyekben. "Az elmúlt hónapok folyamán külföldi harcosok és terroristák beáramlását tapasztalhattuk" - mondta Bremer. "Ez azt mutatja, hogy Irak a terrorizmus elleni nemzetközi háború egyik harcmezeje" - fűzte hozzá.

A polgári közigazgatás vezetője sajtóértekezletén jelezte, hogy a koalíció programja szerint a jelenleg 40 ezer főnyi iraki rendőri állományt 65-70 ezerre fejlesztik fel, mégpedig "a lehető leghamarabb". Mint mondta, egy rendőr kiképzése "legalább három hónapot igényel a nemzetközi normák szerint", de "megpróbáljuk ezt nyolc hét alatt elvégezni".