Írország: Csökkent a bővítést támogatók aránya

Vágólapra másolva!
Nem várt eredményt hozott a szombati írországi, a nizzai szerződéssel kapcsolatos népszavazás előtti kampány: csökkent a szerződést határozottan támogatók és az azt ellenzők aránya is. Hat százalékkal nőtt a bizonytalanok aránya az utóbbi napokban, a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek 31 százaléka nem tudja, hogyan voksoljon. A szombati népszavazáson gyakorlatilag arról döntenek, hogy hozzájárulnak-e az EU keleti kibővítéséhez, így Magyarország csatlakozásához. Az írek mellett azonban újabb veszélyt jelenthet a magyar uniós csatalakozásra, hogy Hollandiában kormányválsághoz vezetett a szervezet kibővítésével kapcsolatos vita. Elképzelhető, hogy a holland kormány megvétózza a keleti bővítést.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb, hétvégén elvégzett és szerdán közzétett írországi közvélemény-kutatási adatok szerint néhány százalékkal csökkent az EU-tagjelölt országok csatalkozását lehetővé tevő nizzai szerződést támogatók aránya. Egy hete még 41, vasárnap már csak az ország 39 százaléka mondta azt, hogy igennel voksol a szombati népszavazáson - olvasható az Irish Independent ír napilapban.

Az igennel szavazók mellett jelentősen, 27-ről 22 százalékra esett vissza a nemmel szavazók aránya is. Ezzel párhuzamosan nagy mértékben nőtt a bizonytalanok száma, a hétvégén megkérdezettek 31 százaléka mondta azt, hogy még nem döntötte el, hogyan fog szavazni szombaton. Egy hete 24 százalék volt a bizonytalanok aránya. A közvélemény-kutatók 45 százalékos részvételi arányt valószínűsítenek szombatra.

A politikai pártok már hosszú ideje kampányolnak: a kormánypártok és néhány ellenzéki szervezet is igen szavazatra buzdít. Bertie Ahern ír miniszterelnök végletekig elszántan küzd azért, hogy országa megszavazza a nizzai szerződést: bejelentette, ha a többség mégis a nem mellett dönt, lemond kormányfői posztjáról. Három ellenzéki párt - a zöldek, a Sinn Fein és a szocialisták - pedig azt tanácsolják híveiknek, hogy nemmel szavazzanak szombaton.

A pártkampány azonban nem a várt hatást érte el: a vezető kormánypárt, a Fianna Fail ugyan határozottan az igen mellett kampányol, szavazóinak egyelőre csak 55 százaléka követi a párt tanácsát, annak ellenére, hogy a miniszterelnök kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha a többség nemmel szavaz szombaton. A kormányfői bejelentés ellenére a Fianna Fail szavazóinak 12 százaléka nemmel készül szavazni, 28 százalékuk bizonytalan, 5 százaléknyian pedig nem mennek el voksolni. Az Ír Munkáspárt szintén az igen mellett foglalt állást, szavazói körében azonban még kevésbé hatékony a kampány. A munkáspárti szavazók 35 százaléka igennel, 30 százaléka fog nemmel voksolni, miközben 27 százalékuk még nem döntött.

Az ellenzéki zöldek határozottan a nem mellett kampányolnak hetek óta, ennek ellenére híveik 16 százaléka igennel szavaz, csak 31 százalékuk fogja a nem mellé tenni az ikszet szombaton, a többiek itt is bizonytalanok.