Terror-ellenes minisztérium az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház pénteken magszavazta a belbiztonsági minisztérium felállítását, melynek feladata a terrorizmus elleni védelmi feladatok ellátása lesz. Az új minisztérium több mint húsz ügynökség belvédelmi feladatait olvasztja majd magába. George W. Bush amerikai elnök felszólította a szenátust, hogy semmilyen formában ne korlátozza az új minisztérium erejét.
Vágólapra másolva!

Az alsóház pénteken azt az elnöki javaslatot is elfogadta, ami az új minisztériumot (Department of Homeland Security) mentesíti a költségvetési törvény hatálya alól és hatékony működése érdekében munkajogi korlátozásokat is tartalmaz.

A demokrata szenátorok kifogásolták a munkajogi korlátozásokat és a minisztérium túlzott szabadságát. Várhatóan jövő héten terjesztik a szenátus elé javaslatukat, ami szigorúbb kereteket szab a minisztérium működéséhez.

Bush a nemzeti érdekek figyelmen kívül hagyásával vádolta a demokratákat. "Nem háború idején kell gyengíteni az elnök azon képességét, hogy megvédhesse az amerikai embereket" - jelentette ki az elnök a demokrata módosító javaslatra reagálva.

A belbiztonsági minisztérium felállítása a legnagyobb kormányzati átalakítás, ami a második világháború óta az amerikai államigazgatásban történt. Az új minisztérium közel ötven részleggel működik majd és egyesíti több ügynökség belbiztonsági feladatait. A minisztériumnak 170 ezer munkatárs lesz.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy a belbiztonsági minisztérium elsősorban az információáramlás összehangolását segítse, vagy hírszerző és rendészeti feladatokat is ellásson. Az azonban valószinűnek tűnik, hogy a vízumkiadás ellenőrzése az új minisztérium hatáskörébe kerül a jövőben.