Titkosszolgálati mulasztások miatt akar új minisztériumot Bush

Vágólapra másolva!
Még az idén felállítaná a belbiztonsági minisztériumot George W. Bush. Az új minisztérium foglalkozna a határok védelmével, a terrorelhárítással és a terrorizmusra vonatkozó hírszerzési információk elemzésével. Az USA elnöke elismerte, hogy mulasztottak a titkosszolgálatok a szeptemberi merényletek előtt, ám továbbra is úgy látja, hogy a támadásokat nem lehetett megelőzni.
Vágólapra másolva!

Kezdeményezte a belbiztonsági minisztérium létrehozását George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke. Bush felszólította a kongresszust, hogy még az idén hagyja jóvá az új minisztérium létrehozását.

A törvényhozás két háza elé kerülő előterjesztés szerint az új intézménynek 169 ezer alkalmazottja és 37.4 milliárd dolláros költségvetése lenne. A Fehér Ház elképzelése szerint az új minisztérium felállítása nem terhelné a büdzsét, mert állományát és költségvetését más szervekről vonnák el.

A belbiztonsági minisztériumban négy osztályt állítanának fel. Ezek a határellenőrzéssel - a terroristák és a robbanóanyagok kiszűrésével - foglalkoznának, felkészítenék az állami és helyi hatóságokat a vészhelyzetekre, valamint új technológiákat fejlesztenének ki a vegyi-, biológiai és atomfegyverek felderítésére, illetve - támadás esetén - a védekezésre.

A negyedik osztály a hírszerzési és rendőrségi információk elemzésével foglalkozna. A nyersanyagot a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szállítaná.

A belbiztonsági minisztérium negyedik osztályát azért is fontos létrehozni, mert a CIA és az FBI együttműködése korántsem zavartalan. Az elmúlt hetekben megjelent információk szerint az ügynökségek több ízben nem osztották meg egymással értesüléseiket. Az FBI washingtoni központja nem reagált arra a feljegyzésre, amelyben egyik ügynökük arról számol be, hogy feltűnően sok közel-keleti férfi iratkozott be pilótatanfolyamra, ezért országos vizsgálatot sürgetett. A CIA pedig tudott arról, hogy 2000. elején az al-Kaida malajziai csúcstalálkozója után több terrorista az USA-ba utazott, ám erről nem értesítették a FBI-t.

A belbiztonsági minisztérium felállításáról szóló döntés bejelentésekor Bush elnök ugyan elismerte, voltak hiányosságok a titkosszolgálatok működésében, ám a hivatalos álláspont továbbra is az, hogy nem lehetett volna megelőzni a szeptemberi merényleteket. 2001. szeptember 11-én két utasszállító repülőgép csapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba, egy pedig a Pentagon épületére zuhant. Az USA szerint a merényleteket az Oszama bin Laden terrorista hálózata, az al-Kaida követte el.

A szeptemberi támadás után indított katonai akciók egyértelművé tették: az USA ugyan bárhol, bárki ellen képes hagyományos háborút illetve rendkívüli hadműveletet indítani, belbiztonsági apparátusa azonban hiányos. Az FBI terrorelhárító központja nem a hivatal legfontosabb részlege volt: az ügynökök inkább a bűnüldözéssel (például a kábítószer-csempészet elleni harccal) foglalkoztak, semmint a megelőzéssel.

Az újonnan felállítandó belbiztonsági minisztériumba vonnák össze az elnök és a kiemelt nemzeti objektumok védelmét ellátó titkosszolgálatot, a vámszerveket, a parti őrséget, a bevándorlási és honosítási hivatalt, és a határőrséget.

Az USA kormányzati struktúrájában 1947 óta nem hajtottak végre ekkora átalakítást - állítja a Fehér Ház. Az elnök azután jelentette be a belbiztonsági minisztériumot, hogy a kongresszus elkezdte vizsgálni, vajon milyen hírszerzési és elhárítási hibák előzték meg a szeptemberi terrortámadásokat.

Véletlenül esett a bejelentés időpontja a normandiai partraszállás évfordulójára - állítja a Fehér Ház. Nem lehet véletlen azonban, hogy a tervezet éppúgy titokban készült, mint a katonai hadművelet - írja a The Washington Post. A terv vázlatát az elnök 4 legközelebbi munkatársa dolgozta ki, akik április végén, május elején 10 napon át titokban üléseztek a Fehér Ház alatti bunkerben. Ahogy a vázlatba egyre több konkrétum került, úgy bővítették a beavatottak körét, ám még ők sem értesülhettek a teljes tervről, csupán a feladat elvégzéséhez nélkülözhetetlen részinformációkat kapták meg.

A titoktartás még a fegyelmezettnek mondott Bush-adminisztrációhoz képest is szokatlanul szigorú volt. A beavatottakon kívül az elnök legközelebbi munkatársai sem tudtak a tervről. A bejelentés napján kevesebb, mint 20 személyt tudott a tervről. Az elképzelés részletei nem szivárogtak ki, így teljesült a cél: a hírt teljes egészében Bush elnök közölte.

Az új minisztérium vezetésére Tom Ridge számít legesélyesebbnek. A volt virginiai kormányzó, Bush barátja volt az elnök a belbiztonsági kérdésekben illetékes tanácsadója. A posztot a szeptemberi merényletek után hozta létre a Fehér Ház. Ridgenak azonban nem volt operatív irányítási jogköre, szerepe jórészt a szövetségi szervek terrorista vonatkozású értesüléseinek megosztásának koordinálására korlátozódott.

M. J.

Korábban:

Szervezetét vádolja egy FBI-nyomozó

Állami kölcsönből akart repülőt venni a merénylő

Azonosították a WTC elleni támadás kitervelőjét

Bombariadó a New York-i Brooklyn-hídon

Célpont lehet a New York-i Szabadság-szobor is

Szeptemberben volt terv az al-Kaida felszámolására

Gépeltérítésre számítottak az USA-ban szeptember 11-e előtt

CIA: az új terrortámadás elkerülhetetlen