Folynak a tárgyalások a Lockerbie-merénylet kártérítéséről

Vágólapra másolva!
New Yorkban megkezdődtek a tárgyalások Líbia képviselői és a Lockerbie-merénylet áldozatainak hozzátartozói között, a nekik fizetendő kárpótlástól. A líbiai vezetés azt reméli, cserébe a kárpótlás kifizetéséért feloldják az országot sújtó olajexport-tilalmat. Kadhafi tábornok állítólag 3,5 milliárd dollárt is hajlandó lenne fizetni a hozzátartozóknak.
Vágólapra másolva!

New Yorkban hétfőn kezdődtek a tárgyalások líbiai tisztségviselők és a Lockerbie-merénylet áldozatainak hozzátartozói között a nekik fizetendő kártérítésről. Líbia korábban tagadta, hogy köze lett volna a 270 emberáldozattal járó merénylethez, ám a merénylet elkövetésével gyanúsított Mohmed al-Megrahi líbiai ügynököt egy skót bíróság Hollandiában emberölés miatt jogerősen életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte.

Líbia vezetője, Kadhafi tábornok azért is hajlandónak mutatkozik a kártérítés kifizetésére, mivel azt reméli, ezért cserébe az ENSZ megszünteti az országát sújtó szankciókat, így olajkivitelének tilalmát.

Az elhunytak hozzátartozóinak érdekében fellépő társaság egyik tagja szerint a tárgyalások elhúzódnak. Ezen a héten még biztos nem jutnak dűlőre a líbiaiakkal, eredményt egy hónapon belül várnak - írja a BBC. Korábban a sajtóban olyan feltételezések láttak napvilágot, miszerint Kadhafi akár 3,5 milliárd dollárt is hajlandó lenne fizetni az elhunytak hozzátartozóinak.

Az 1988-as merényletben 270 ember vesztette életét, melyből 259-en utaztak a Pan Am felrobbantott járatán. 11-en akkor haltak meg, amikor a repülő roncsai a kis skót városra, Lockerbie-re zuhantak.

Korábban:

Líbia kifizeti a kárpótlást a Lockerbie-merénylet miatt

Életfogytiglan a Lockerbie-merénylőnek