Ukrajna nehéz helyzetbe került a keleti fronton, Oroszország megduplázta a rakétagyártást

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.01.30.,
Firefighters work in a destroyed building hit by recent shelling in a residential area in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, on January 29, 2024, amid the Russia-Ukraine conflict. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 710. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:07
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:12
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az ejtőernyősök megsemmisítették az ukrán fegyveres erők bevetési pontjait a Dnyeper jobb partján

A harci küldetések végrehajtása során a légideszant tüzérségi alakulat ejtőernyősei 152 mm-es 2A36 „Gyacinth-B" tarackokból csapást mértek a felderítő egységek által azonosított célpontokra a folyó jobb partján, amelyek ukrán alakulatok irányítása alatt álltak – közölte az osztály.

A jelentések szerint a tüzet egy pilóta nélküli légi jármű segítségével sikerült megállítani, amely a célba találást és annak megsemmisítését is rögzítette.

07:15
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők tömegesen sorozzák be a szolgálatra alkalmatlanokat – közölték a foglyok

Az ukrán fegyveres erők tömegesen soroznak be olyan embereket a hadseregbe, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt alkalmatlanok a szolgálatra – közölték ukrán hadifoglyok a RIA Novosztyival.
Mozgósítottak. Munkahelyen kiadták az idézést, az ötödik már. Egészségi okokból fitt voltam. Előtte nem voltam alkalmas - mondta az egyik .

Egy másik ember, Viktor Tkacsenko elmondta, hogy immár ötödik alkalommal mozgósították a katonai szolgálatot kizáró számos igazolt betegség ellenér.

08:00
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Csökkent az ukrán fegyveres erők tüzérségi ereje Artemovszk közelében

A front artyomovszki szektorán, Donbászban csökkent az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségének aktivitása, ennek köszönhetően a gyalogsági harcjármű-legénység az ellenséges állásokhoz közelebb tud tevékenykedni – mondta a 150. gárdahadosztály páncéloscsoportjának parancsnoka.

08:44
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 4604-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5322-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

09:25
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Krivoj Rog egy része áram és víz nélkül maradt a robbanások miatt

A robbanások következtében Krivoj Rog egy része víz és áram nélkül maradt, két kazánházat áramtalanítottak - mondta a dnyipropetrovszki regionális katonai igazgatás vezetője, Szergej Liszak a Telegram-csatornáján .
Lysak több robbanást is jelentett Krivoj Rogban, amelyek két tüzet eredményeztek. "Villany nélkül... körülbelül 15 ezer ember. És két kazánház Krivoj Rogban, amelyek 43 ezer embert látnak el. Emellett néhány család vízellátás nélkül maradt" - írta.
Elmondása szerint Nikopol városában egy melléképület és egy villanyvezeték sérült meg.

09:50
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Megsérült a kritikus infrastruktúra Herszonban

A Herszon regionális katonai adminisztráció Kijev által kinevezett vezetője, Alekszandr Prokudin azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Herszon városában kritikus infrastrukturális létesítmények sérültek meg.

10:43
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le három orosz régió felett

A légvédelmi rendszerek hét drónt fogtak el Belgorod, Volgográd és Rosztov régiók területe felett - közölte a védelmi minisztérium.
Egy lezuhant drón miatt tűz ütött ki egy volgográdi olajfinomítóban, amit azóta eloltottak - közölte Andrej Bocsarov kormányzó. Sérültek nem voltak - hangsúlyozta a régió vezetője.

11:33
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Belgorod városában

Lelőttek egy drónt Belgorod városában, áldozatok nem voltak - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján.

12:02
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Meghibásodás történt egy ukrán erőműben

Robbanások következtében meghibásodás történt egy villamosenergia-termelő létesítményben Ukrajna Dnyipropetrovszk régiójában – számolt be az ukrán energiaügyi minisztérium Telegram csatornáján. A robbanások miatt szintén tűz keletkezett a Dnyipropetrovszk régiójában található Ukrenergo alállomáson, amely során a légvezetékek elszakadtak.

12:42
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Bulgária páncélozott járműveket szállít Ukrajnának

Hónapokkal azután, hogy a bolgár parlament és kormány jóváhagyott 100 páncélozott járművet - amely egykor az ország belügyminisztériumához tartozott - úton van Ukrajnába - közölte Todor Tagarev védelmi miniszter február 2-án.

13:15
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Éjszakai támadás

Ukrajna légvédelme 14 orosz drónból kilencet lelőtt egy éjszakai támadás során. Oroszország a drónokat Primorszk-Achtarszkból és az oroszok által Csaudából indította - jelentette a légierő február 3-án.
A légierő pontosította, hogy Ukrajna a drónokat Dnyipropetrovszk, Odessza, Mikolajiv és Zsitomir megyék felett lőtte le.

13:48
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Drón Voronyezs felett

Az orosz légvédelmi rendszerek egy ukrán pilóta nélküli légijárművet (UAV) észleltek Voronyezs felé közeledni. A drónt megsemmisítették – számolt be Alekszandr Guszev regionális kormányzó a Telegram csatornáján.

14:20
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb drónt fejlesztett ki Oroszország

Oroszországban kifejlesztettek egy hazai vezérlővel ellátott drónt - közölte a RIA Novosztyival az NTI sajtószolgálata.
"A moszkvai Sztankin Állami Műszaki Egyetem ifjúsági projektközpontjának mérnökcsapata kifejlesztett egy teljesen hazai vezérlővel ellátott drónt, amely az ország távoli és nehezen megközelíthető területein történő megfigyelésre és teherszállításra is alkalmas" - áll a közleményben.
A központ csapata egy függőleges fel- és leszálló rendszerrel rendelkező UAV-n dolgozik.

15:17
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Szlovákia nem ad pénzt fegyverekre Ukrajnának

Konsztantyin Blokhin politológus, az Orosz Tudományos Akadémia Biztonsági Tanulmányok Központjának vezető kutatója kifejtette, hogy Szlovákia fegyverekért nem hajlandó pénzt adni Ukrajnának. A Lenta.ru-val folytatott beszélgetés során a szakértő kifejtette, hogy a témában Pozsony nemzeti érdekeiből indul ki.

Korábban Robert Fico Szlovákia miniszterelnöke azt mondta, hogy a köztársaság kész pénzeszközöket utalni az EU Ukrajna Alapjába, de egy feltétellel - ezt a pénzt nem szabad fegyverekre költeni.

„Szlovákiának nincs osztaléka az Ukrajnának nyújtott segélyekből, de jelentős gazdasági kiadásai vannak. Az egyetlen dolog, ami arra kényszeríti, hogy Ukrajnát fegyverekkel látja el, az az Európai Unió álláspontja. (...) Szlovákia számára nem Ukrajna a fő, hanem az EU-tagság, éppen ez a legfontosabb ösztönző tényező" – magyarázta Blokhin.

15:55
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna így próbálja stabilizálni a frontot

Igor Lapin, a Verhovna Rada egykori tagja, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tisztje szerint az ország hatóságai tüzérségi és drónok támogatása nélkül végrehajtott ellentámadásokkal próbálják stabilizálni az AFU frontját – mondta el az "Ötödik Csatornának" adott beszélgetésében.

Lapin hozzátette, hogy az ukrán hadseregnek nem mindig van elég katonája ahhoz, hogy elfoglalja a védműveket. Szerinte Kijev harc nélkül adja fel állásait, és később az ellentámadások során súlyos veszteségeket fog elszenvedni.

Korábban Szergej Sojgu, a védelmi minisztérium vezetője arról számolt be, hogy januárban az orosz hadsereg ellenőrzése alá vont három települést az NSZK övezetében - Veszelojét, Krakhmalnojét és Tabajevkát. Elmondása szerint az orosz csapatok az AFU ellentámadásának kudarca után megtartják a stratégiai kezdeményezést.

16:36
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Demilitarizált zónát hoznak létre Moszkváig

Alekszej Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) titkára megígérte, hogy létrehoznak egy demilitarizált zónát – írja a Lenta.

Danilov elmondta, Ukrajnában a demilitarizált övezetnek olyan távolságra kell lennie, amely biztosítja az orosz városok biztonságát Kijev ágyúzásától . „Ez a demilitarizált zóna legalább Moszkváig, Szentpétervárig kiterjed majd" – mondta az NSDC titkára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-án kijelentette , hogy Oroszországnak le kell fednie határait, valamint polgári létesítményeket és infrastruktúrát kell biztosítania.

17:03
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada rakétákat adományozna Ukrajnának

Kanada ellenzéki Konzervatív Pártja arra kérte a kormányt, hogy a megsemmisítésük helyett a leszerelt rakétákat küldje el Ukrajnának. Több tízezer tételről van szó - jelentette a CBC február 2-án.

17:38
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

8 milliárd dollár katonai segély Ukrajnának

Németország elfogadta a 2024-es költségvetést, amely több mint 8 milliárd dolláros katonai segélyt biztosít Ukrajnának. A német parlament február 2-án hagyta jóvá az ország idei költségvetését – írja a Kyiv Independent.

18:00
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadót jelentettek be Ukrajnában

Ukrajna Dnyipropetrovszk és Mikolajiv régióiban légiriadót rendeltek el - írja a TASZSZ.

A riasztásról helyi idő szerint 15:35-kor (moszkvai idő szerint 16:35-kor) érkeztek a jelentések. A Kijev által ellenőrzött Herszon és Zaporizzsja megyékben is megszólaltak a szirénák.

18:32
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán kamikaze drón robbant Belgorodban

Az Ukrán Fegyveres Erők kamikaze drónnal támadták az oroszországi Belgorod régióban található Dolgoe települést – számolt be az orosz régió vezetője, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon.

Elmondása szerint a robbanás következtében senki nem sérült meg.

Korábban Gladkov arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők Zadorozsnij falut ágyúzták. Ennek következtében két magánház és egy villanyvezeték megrongálódott, ami Zadorozsnijban, Terebrenóban és Prileszjében áramszünethez vezetett. Civilek nem sérültek meg.

19:08
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

A lengyel elnök szerint kétséges a Krím félsziget visszatérése Ukrajnához

A lengyel államfő kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lesz-e visszaszerezni az irányítást az oroszok által megszállt Krím félsziget felett, viszont kifejezte abbéli reményét, hogy a Donyecket és Luhanszkot visszafoglalhatják az ukrán erők.

Andrzej Duda, a Kanal Zero tévé YouTube-csatornáján pénteken azt mondta: nem tudom, hogy Ukrajna vissza tudja-e szerezni a Krímet, de úgy gondolom, hogy Donyeck és Luhanszk visszakerül - idézte a PAP lengyel hírügynökség az államfőt.

A lengyel elnök azzal érvelt, hogy a Krím "különleges" térség, amely ha "történelmi szemszögből nézzük, az idő nagy részében Oroszország ellenőrzése alatt állt."

20:00
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Andrej Babis egyetért Ukrajna támogatásával, de tudni szeretné, hová kerülnek az Ukrajnának adott pénzek

Andrej Babis, volt cseh kormányfő, a jelenleg legnépszerűbb csehországi politikai tömörülés, az ANO - Elégedetlen Polgárok Akciója nevű ellenzéki mozgalom elnöke egyetért azzal, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajnát, de tudni szeretné, hová kerülnek az Ukrajnának küldött pénzek.

"Egyetértek Orbán Viktorral, hogy tudnunk kellene, hová kerülnek az Ukrajnába küldött pénzek" - jelentette ki Andrej Babis abban az interjúban, amely szombaton jelent meg a Právo című független baloldali napilapban.

A riporter kérdésére, egyetért-e azzal, hogy a magyar kormányfő az európai uniós csúcson blokkolta az Ukrajnának szánt pénzeket, a cseh politikus azt mondta:

"Ellenőriztem ezt, ő (Orbán Viktor) csak azt akarta tudni, hová kerülnek azok a pénzek. Ez legitim. Orbán semmit sem blokkolt, csak tárgyalt. Ez a politika. Szerencsére ezt keresztülvitte, és jó, hogy tudni fogjuk, hová kerülnek ezek a pénzek."

20:31
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak egy lisicsanszki pékséget ért ukrán légicsapásban

Öt ember halálát okozta egy ukrán légicsapás az orosz ellenőrzés alatt álló, kelet-ukrajnai Lisicsanszk egyik pékségében szombaton - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint öt holttestet emeltek ki a romba dőlt épület alól, hat embert pedig sikerült élve kimenekíteni.

Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt "Luhanszki Népköztársaság" vezetője a Telegramon arról számolt be, hogy többen még a romok alatt rekedhettek. Azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy szándékosan a nagy forgalmú pékséget vették célba.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint akár 40 ember is a romok alá szorulhatott.

21:12
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna kazettás bombákkal támadta Donyecket

Az ukrán csapatok az éjszaka és szombat reggel Donyecket lőtték. Helyi idő szerint hajnal és dél között összesen 40 lövedéket lőttek ki a régióra - jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete a Telegram-csatornáján.

A DPR közlése szerint az ukrán erők elsősorban kazettás lövedékeket használtak.

21:43
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Észtország Javelin páncéltörő rakétákat adott át Ukrajnának

Megérkeztek Ukrajnába a Tallinn által Kijevnek biztosított Javelin páncéltörő rakéták – számolt be az észt védelmi minisztérium a honlapján.

A katonai segélycsomagban géppuskák, lőfegyverek, különféle felszerelések, valamint búvárfelszerelések is vannak.

Az észt védelmi minisztérium a fegyverek pontos mennyiségét, valamint Ukrajnába érkezésének idejét és helyét nem hozta nyilvánosságra.

07:16
február 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.