Légiriadó Ukrajna-szerte, hatalmas veszteségek a frontokon

Események

conflict war Horizontal Ukrajna háború
Vállról indítható páncéltörő rakéta kilövését gyakorolja egy ukrán katona a donyecki régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 712. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
05:04
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:17
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 3672 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4242 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:29
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Megerősített védelem

Napi videójában az ukrán elnök beszámolt a frontrégióban, Robotyne városánál tett látogatásáról, a zaporizzsjai megbeszéléseiről, valamint arról, hogy hogyan igyekeznek fejleszteni a térség légvédelmi képességeit.

Volodimir Zelenszkij kiemelte az energetikai létesítmények védelmét mobil egységekkel, telepített légvédelemmel és az elektronikus hadviselés eszközeivel.

06:22
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

1,5 millió ember vízellátása

A Dnyipropetrovszk régióban tett munkaútja során Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megnézte az Inhulets - Krivij Rih vízvezeték legnagyobb szivattyútelepének építését, amely egy 145 kilométer hosszú vezetéken keresztül a régió 1,5 millió lakójának biztosít ivóvizet, miután a kahovkai erőmű gátjának felrobbantása után tucatnyi város lakói maradtak stabil vízellátás nélkül.

07:06
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Letartóztatások Moszkvában

Több mint kéttucat embert, többségében újságírókat vettek őrizetbe a Moszkva központjában tartott hétvégi tüntetésen, ahol az ukrajnai harcra mozgósított orosz katonák feleségei és más családtagjaik követelték hozzátartozóik hazatérését a Reuters szemtanúja és független orosz híradások szerint.

07:58
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Több állami vezető leváltása is napirenden van

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, több magas rangú tisztviselő leváltását fontolgatja – és nem csak a hadseregben. Napok óta téma a nemzetközi sajtóban, hogy az elnök elbocsátja az ukrán hadsereg parancsnokát, Valerij Zaluzsnyijt.

„Ez az emberek kérdése, hogy kik vezetik Ukrajnát" – mondta Zelenszkij az olasz tévének, amikor Zaluzsnyijról kérdezték. „Resetre van szükség, számos állami vezető leváltásáról beszélek" – mondta.

08:42
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A negativitást otthon kell hagyni

A háború megnyeréséhez Volodimir Zelenszkij szerint „mindannyian ugyanabba az irányba kell nyomulnunk, nem szabad elcsüggednünk, rendelkeznünk kell a megfelelő és pozitív energiával, a negativitást otthon kell hagyni".
Az ukrán elnök az olasz állami tévének adott interjúban azt mondta, hogy egyes ukrán intézmények megakadályozzák az országot céljai elérésében, beleértve az oroszok számbeli fölényéhez igazodó hatékony harci erő létrehozására irányuló erőfeszítéseket.

09:29
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

260 milliárd eurós vagyon van zár alatt

Belgium arra kéri a G7 országokat, hogy fontolják meg a Nyugat által birtokolt lefoglalt orosz pénzeszközök 260 milliárd eurós felhasználását Ukrajnának nyújtott hitelek fedezetéül a Financial Times beszámolója szerint. Ezzel elkerülhető lenne a vagyon lefoglalásának jogszerűségével kapcsolatos kérdés, ahogyan azt Ukrajna szövetségesei is mérlegelték a lap szerint.

11:52
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán táborokat számolt fel az orosz hadsereg

Orosz harckocsik megsemmisítették az ukrán hadsereg egyik felvonulási területét Krasny Liman közelében.

Személyzettel ellátott barakkokat, kommunikációs útvonalak hálózatait, valamint táborokat tettek a földdel egyenlővé, amelyekben ellátási és logisztikai eszközöket rejtettek el. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Központ csoport motorizált lövészezredének T-80BVM típusú harckocsizóinak legénysége semmisítette meg az ukrán csapatok ember- és fegyverzetének felvonulási területét a Torsk-i szakasz térségében.

12:37
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetést adtak ki rakétafenyegetés miatt Ukrajnában

A légierő február 5-én közölte, hogy Harkiv, Donyeck és Dnyipropetrovszk megyékben ballisztikus rakétákra vonatkozó figyelmeztetés van érvényben – írja a Kyiv Independent.

13:08
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le Brjanszk felett

Az orosz légvédelmi erők ukrán drónt semmisítettek meg a Brjanszk régiója felett - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz szerint áldozatok nem voltak, és károk nem keletkeztek.

13:40
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Csaknem teljesen megsemmisült egy ukrán zászlóalj

Egy ukrán hadifogoly a kihallgatása során azt mondta az orosz hatóságoknak, hogy a zászlóalj parancsnoka csak géppisztolyos katonákat küldött a gránátvetők ellen, ami a zászlóalj 70 százalékának halálát okozta.

Még ásónk sem volt a lövészárkok kiásásához

- mondta a férfi az orosz védelmi minisztérium által rendelkezésre bocsátott kihallgatási videón, melyről a RIA Novoszty számolt be.

14:13
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy ukrán tüzérségi egység

A "Nyugat" csapatcsoport Hyacinth-S önjáró lövegének legénysége megsemmisített egy Krab önjáró tüzérségi egységet és az ukrán hadsereg egy M-777-es tüzérségi lövegét Kupjanszknál - közölte az orosz védelmi minisztérium. A megsemmisítendő célok koordinátáit a 152 mm-es önjáró ágyúk 2S5 Hyacinth-S számításai alapján vették célba - írta a RIA Novoszty

14:39
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Titkos ukrán fegyverraktárt találtak az oroszok

A Donyecki Népköztársaság Artemovszkij kerületében külföldi fegyverek rejtekhelyét fedezték fel, amelyeket ukrán szabotázscsoportok számára szántak - írta a RIA Novoszty az FSZB jelentésére hivatkozva. Az aláaknázott rejtekhelyre utaló jelek miatt a rozsdaváradi rohamosztagosok a fegyvereket és lőszereket a helyszínen megsemmisítették - áll a közleményben.

15:13
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Erődítményeket támadtak az oroszok a donyecki régióban

Orosz Szu-25-ös harci repülőgépek rakétacsapásokat mértek az ukrán hadsereg erődítményeire és Donyeck felé tartó ukrán katonákra - közölte az orosz védelmi minisztérium. A csapások után az orosz Szu-25-ösök rakétaelhárító manővert hajtottak végre, majd visszatértek az indulási repülőtérre - tudósított a RIA Novoszty.

15:41
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország támadást indított Herszon ellen

Legalább négy civil meghalt és egy megsebesült Herszonban, egy orosz támadás során - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. A Kyiv Independent információi szerint egy 45 és egy 50 éves férfit egy autóban ülve öltek meg, a többi áldozat között volt egy nő és egy 60 éves férfi is. A sérült lakost kórházba szállították.

16:28
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanóanyag-szállítmányt foglaltak le a grúzok

A grúz különleges szolgálatok feltartóztattak egy robbanóanyagokat tartalmazó szállítmányt, amely az ukrajnai Odesszából Románia, Bulgária és Törökország érintésével az oroszországi Voronyezsbe tartott, és amelyet valószínűleg terrortámadásra szántak - tájékoztatott az MTI a georgiai állambiztonsági szolgálat közlésére hivatkozva.

A robbanóanyagok eredeti úti célja a délnyugat-oroszországi Voronyezs volt, de később a szervezők terve módosult: úgy döntöttek, hogy egy konténert küldenek három robbanószerkezettel megrakva Oroszországba, míg egy további konténert - szintén három robbanószerkezettel - a georgiai fővárosban, Tbilisziben, egy meghatározott címen akartak hagyni.

Az Oroszországi Föderációba tartó szállítmányt a georgiai oldalon megállították, mielőtt átlépte volna a határt. A georgiai állambiztonsági szolgálat szerint az elkövetők azt a látszatot kívánták kelteni, hogy a Georgiában vagy az országon kívül végrehajtott terrorcselekményekért Tbiliszi a felelős, mind a tervezés, mind a végrehajtás tekintetében.
Az ügynökség adatai szerint "hét georgiai, három ukrán és két örmény állampolgár vett részt a robbanóanyagok georgiai behozatalában és az országon belüli mozgatásában. A szállítást egy ukrán állampolgár, Andrij Sarasidze szervezte meg, aki 2020-ban a Nép Szolgája kormánypárt Odessza területi regionális képviselőjelöltje volt, és a (georgiai) Batumi városából származik.
A robbanószerkezetek a vizsgálat szerint katonai gyártmányú C-4-es műanyag robbanóanyagot tartalmaznak,

amelyek elektromos detonátor és speciális időzítő segítségével hozhatók működésbe. Össztömegük eléri a 14 kilogrammot - derült ki a hatósági tájékoztatásból.

17:10
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Meghosszabbítaná a hadiállapotot és az általános mozgósítást Zelenszkij

Az ukrán elnök erre vonatkozó javaslatot nyújtott be a parlamentnek hétfőn, melyben a hadiállapot további 90 nappal történő meghosszabbítását kéri.

Az ukrán parlament korábban 2023. novemberétől 2024. február 14-ig meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást, Zelenszkij mostani javaslata május 14-ig hosszabbítaná meg a két intézkedést. A háború kezdete óta ez lehet a 10. parlamenti szavazás a hadiállapotról.

A hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak - néhány kivételtől eltekintve - nem hagyhatják el az országot, mivel katonai szolgálatra hívhatják be őket - írta a Kyiv Independent.

17:50
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg kedvezőbb pozíciókat foglal el Donyeck irányában

Az orosz katonák visszaverték az ukránok két támadását Donyeck irányában, így kedvezőbb állásokat tudtak elfoglalni a térségben - közölte a védelmi minisztérium, melyről a RIA Novoszty írt. Közleményükben hozzátették: a Donyecki Népköztársaság területén, Kleshchievka, Kurdyumovka és Andviivka településeken károkat okoztak az ukrán hadsereg 22., 28., 93. gépesített dandárjainak, a 112. és 114. védelmi dandár esetében az ember- és eszközállomány szenvedett károkat.

18:53
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU garanciamegállapodást írt alá Ukrajna újjáépítésére

Az Európai Bizottság és a Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) garanciamegállapodást írt alá 90 millió euró értékben olyan beruházások támogatására, amelyek a magánszektor bevonásával segítik elő Ukrajna újjáépítését - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

A brüsszeli testület közleménye szerint a garanciamegállapodásnak köszönhetően az ukrajnai újjáépítésben részt vevő magánszektorbeli vállalatok által mobilizált beruházások várhatóan több mint 500 millió eurót mozgósítanak majd az egyes ágazatokban, beleértve az alapvető infrastruktúrát és az árutermelést, a szén-dioxid-mentesítést és a megélhetés biztosítását.

19:55
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Liman és Donyeck környéki előrenyomulásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Előnyösebb állásokat foglaltak el az orosz erők Liman és Donyeck környékén, miközben négy frontszakaszon 12 ukrán támadást vertek vissza - közölte az orosz védelmi tárca hétfői hadijelentésében.

A minisztérium szerint a legtöbb, szám szerint hét ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az érintkezési vonal mentén az ukrán fél vesztesége csaknem hétszáz katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 290-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy légierő- és egy tábori lőszerraktárt, négy páncélozott harcjárművet és 58 drónt.

21:03
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev polgármestere a főparancsnok leváltása ellen emelt szót

Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij menesztéséről felröppent hírek kapcsán fejtette ki véleményét, és figyelmeztetett, hogy a társadalom nem bízik a katonai vezetésben bekövetkezett változás pozitív következményeiben.

"Nagyobbrészt Zaluzsnijnak köszönhetően az ukránok valóban hittek fegyveres erőinkben, amelyek ma a legnagyobb bizalmat élvezik. Valerij Zaluzsnij tábornok katonaként a háború alatt sok nehéz pillanatot élt át" - írta Klicsko hétfőn a Telegramon.

Szavai szerint a főparancsnok leváltása esetén "a politika felülmúlhatja a józan észt és az állam érdekeit". Reményét fejezte ki, hogy a hatóságok tisztában vannak az általuk tervezett lépések komolyságával és az értük viselt felelősséggel.

21:47
február 05, 2024
Vágólapra másolva!

Hollandia további hat F-16-os vadászgépet küld Ukrajnának

Hollandia további hat F-16-os vadászgépet küld Ukrajnának, ezzel a megtámadott ország védelmére holland részről szállított vadászgépek száma 24-re emelkedik - jelentette be Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter hétfőn a közösségi oldalán közzétett üzenetben.

"Ukrajna légi fölénye elengedhetetlen az orosz agresszió elleni küzdelemhez" - fogalmazott a tárcavezető.

A holland védelmi minisztérium hétfőn közleményben emlékeztetett, hogy sok éven át az F-16-os volt a Holland Királyi Légierő legfontosabb vadászrepülőgép-típusa, helyét fokozatosan az F-35-ös repülőgépek veszik át.

05:15
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.