Hamarosan eldőlhet Ukrajna sorsa, az oroszok Kijevet támadták

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.15.,
A Ukrainian soldier holds his position at the front line near the Russian-occupied Ukrainian city of Horlivka, Donetsk region, on December 14, 2023. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 660. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:48
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:50
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb szankciók Oroszország ellen

Az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 12. szankciócsomagról, amely egyebek mellett az orosz gyémántok importjának betiltását is tartalmazza - jelentette be az Európai Tanács december 14-i nyilatkozatában.

05:52
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Szavaz az amerikai szenátus az ukrán támogatásról

Az amerikai szenátus jövő héten újra összeül, hogy szavazzon egy javasolt Ukrajna-Izrael segélycsomagról, elhalasztva a szenátus tervezett ünnepi szünetét - jelentette be Chuck Schumer szenátusi többségi vezető december 14-én.

06:43
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolc települést lőttek az oroszok

Az oroszok nyolc települést támadtak tegnap a Szumi terület határán, a nap folyamán 19 alkalommal lőttek - jelentette a Szumi terület katonai közigazgatása.

07:37
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4791 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5278 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 70 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

08:56
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok újabb támadást hiúsítottak meg Donyecknél

Az orosz csapatok meghiúsították az AFU öt kísérletét arra, hogy a dél-donyecki irányban Novomihajlovka, Sztaromajorszkoje és Prijutnoje térségében kitolják a frontvonalat - közölte a RIA Novosztyinak Alekszandr Gordejev, a Vosztok-csoport sajtóközpontjának vezetője.

Elmondása szerint két járművet ért találat és 90 ukrán katona sebesült meg.

A Vosztok csapatok egységei továbbra is harci feladatokat látnak el a dél-donyecki területeken - mondta Gordejev.

09:30
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország és az USA védelmi megállapodást köt

Finnország védelmi megállapodást fog aláírni az Egyesült Államokkal - közölte a finn kormány -, amely széles körű

hozzáférést biztosít az amerikai hadseregnek a skandináv országon keresztül az Oroszországgal közös hosszú határ közelében.

10:00
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnában tüntettek a képviselők költekezése miatt

Az önkormányzati hivatalnokok költekezése miatt feldühödött tüntetők százai gyűltek össze csütörtökön a kijevi városháza előtt, és azt követelték, hogy a pénzt helyi projektek helyett Ukrajna Oroszország elleni háborújára fordítsák.

A tüntetés késő estig zajlott.

10:35
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás volt Harkovban

Harkovban robbanás történt - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az ukrán minisztérium szerint péntek éjjel 0:58-tól 1:17-ig légiriadó volt érvényben a térségben.

Egy ukrán rendőr sétál Harkov régióban Forrás: AFP/Sergey Bobok
10:56
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az Európai Tanács döntött a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről

Azzal, hogy a tagországok vezetői nagyon erőteljes döntést tudtak hozni a bővítéssel kapcsolatban, "hatalmas lépést tettünk a helyes irányba" - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően péntek hajnalban.

Charles Michel újságíróknak nyilatkozva történelmi pillanatnak nevezte, hogy az Európai Tanács döntött az Ukrajnával tervezett uniós csatlakozási tárgyalok megkezdéséről.

"Ma este nagyon erőteljes jelzést küldtünk az európai polgároknak, és nagyon erőteljes jelzést az ukrán állampolgároknak" - fogalmazott.

A tagállami vezetők döntöttek arról, hogy az Európai Unió megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, tagjelölt státuszt adtak Georgiának, valamint határoztak arról, hogy az unió tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával.

11:18
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Hétfőn szavaz a szenátus Ukrajna további finanszírozásáról

Az amerikai szenátus a jövő héten szavaz az Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó katonai támogatásról, miközben folytatódnak a tárgyalások az amerikai határbiztonsági politika módosításáról.

A szenátus hétfőn ül össze.

Joe Biden demokrata elnök sürgette a törvényhozókat, hogy fogadjanak el egy kiegészítő segélycsomagot, amely 50 milliárd dollárt biztosítana Ukrajnának az Oroszország elleni harcban.

11:27
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok három rakétát indítottak vadászgépekről

A légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy az orosz erők három Kinzhal rakétát vetettek be vadászgépekről indítva az Oroszország középső részén fekvő Tula régióban.

Légvédelmi rakétaelhárító egységek lelőtték az egyik rakétát Kijev térségében.

Oroszország az éjszaka folyamán 42 drónt és 6 rakétát lőtt ki Ukrajnára, 11 ember megsérült, a lehulló törmelékek pedig épületeket és raktárakat rongáltak meg.

11:47
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő 14 orosz drónt lőtt le az éjszaka folyamán

Az ukrán légierő közölte, hogy az éjszaka folyamán 14, Oroszország által kilőtt drónt lőtt le.

"A 14 ellenséges drónt az ukrán légierő csapatai lelőtték Mikolajiv, Herszon, Hmelnyickij és Poltava régiók területén" - írta a légierő a Telegram-alkalmazáson.

12:16
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Videón az oroszok brutális vadászbombázója

Az orosz Szu-34-esről tettek közzé videót az oroszok, amikor bombákkal szerelik fel egy Kupjanszk elleni támadás előtt.

12:37
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lángokban áll a harcjármű a marinkai csata után + videó

A közösségi oldalakra került fel az a felvétel, amelyen az látható, ahogy lángokban áll egy harcjármű a marinkai csata után.

13:14
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisíthették az oroszok a németek csodafegyverét

Információk szerint orosz Kinzsal rakéta pusztíthatta el az ukránok egyik Patriot légvédelmi rakétáját, amelyeket Németországtól kapott Ukrajna.

Az ukrán légierő azt mondta, hogy "nem fogjuk kommentálni, hogy mit találtak el", több forrás azonban arról számolt be, hogy Kijev mellett érhette megsemmisítő csapás a légvédelmi rendszert.

13:34
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a EU destabilizációjáról beszél

Moszkva szerint az EU döntése, miszerint tagsági tárgyalásokat kezd Ukrajnával és Moldovával, olyan politikai döntés, amely destabilizálhatja a blokkot - írja a Reuters.

"Az EU-hoz való csatlakozásról szóló tárgyalások évekig vagy évtizedekig is eltarthatnak. Az EU-nak mindig is szigorú kritériumai voltak a csatlakozásra, és nyilvánvaló, hogy jelenleg sem Ukrajna, sem Moldova nem felel meg ezeknek a kritériumoknak" - mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Világos, hogy egy abszolút átpolitizált döntés az EU azon törekvése, hogy demonstrálja támogatását ezeknek az országoknak. De az ilyen új tagok destabilizálhatják az EU-t, és mivel mi ugyanazon a kontinensen élünk, mint az EU, ezért természetesen szorosan figyelemmel követjük az eseményeket

- mondta.

13:54
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Romániában bekérették az orosz nagykövetet

Románia beidézte Oroszország nagykövetét légterének "újabb megsértése" miatt, miután egy drón lezuhant a területén, 1,5 méter mély krátert hagyva maga után Grindu város közelében, amely a Duna túloldalán lévő ukrán Reni kikötővel szemben fekszik.

14:18
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Storm Shadow-rakétákkal lőhették Mariupolt + videó

December 14-ről 15-ére virradó éjjel Storm Shadow-rakétákkal bombázhatták Mariupolt – számoltak be róla a „Donyecki Népköztársaság” műveleti szolgálatai a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

Az éjjeli bombázásokban, információk szerint, egy gyárépület és egy bevásárlóközpont is kigyulladt.

14:39
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Páncéltörő árkokat alakítanak ki a fehérorosz határnál + videó

Az ukrán erők páncéltörő árkokat ásnak a fagyott talajba a fehérorosz határnál.

15:10
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Váratlanul ellenőrzi a légvédelmi rendszereit Fehéroroszország

Fehéroroszország megkezdte a légvédelmi berendezések meglepetésszerű ellenőrzését. Ezt december 15-én, pénteken jelentették be a védelmi minisztérium Telegram-csatornáján.

"A légierő és a légvédelmi erők parancsnokának terve szerint megkezdődött a légvédelmi erők szolgálatban lévő alakulataiban és katonai egységeiben a légvédelmi erők meglepetésszerű ellenőrzése" - idézte az RT a közleményt.

16:04
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 80 ukrán katona adta meg magát

Több mint 80 ukrán katonát fogtak el, és adta meg magát önként az orosz csapatoknak a hét folyamán - derül ki az orosz védelmi minisztérium összesítéséből.

A hét folyamán 82 ukrán katonát fogtak el, és adta meg magát önként, köztük 25 személyt csak az elmúlt 24 órában"

- áll a közleményben, írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

December 9. és 15. között az orosz hadsereg 40 csoportos csapást mért nagy pontosságú fegyverekkel és drónokkal az ukránok katonai repülőtereinek infrastruktúrája. A csapások az ukrán erők arzenáljai, tüzérségi lőszerraktárai, fegyverei és katonai felszerelései ellen irányultak.

16:25
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kadirovék üzentek az ukránoknak + videó

A légi felderítés folyamatosan végzi az ellenséges állások felkutatását. És az észlelés után azonnal a megsemmisítés következik, írta Telegram-csatornáján a csecsen vezető, Kadirov különleges egysége, az Ahmat. Mint fogalmaztak:

Megjegyzik:

16:47
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Évtizedekbe telhet majd Ukrajna aknamentesítése

Az ukrajnai háború elhúzódásával az ország veszélyes aknáktól és fel nem robbant robbanószerkezetektől való megtisztítása amúgy is monumentális feladattá vált, amely napról napra exponenciálisan növekszik. Egy magas rangú ipari tisztviselő szerint ez "a modern hadviselés történetének legnagyobb konfliktus utáni kihívása" lesz.

Henrik Faerch, a dán Damasec Global Group aknamentesítési cég vezérigazgatója a Breaking Defense-nek nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajnában a civileket fenyegető veszélyek "nem fognak hasonlítani semmilyen korábbi harci övezethez".

Rosszabb lesz, mint Kuvait 1991-ben, rosszabb, mint Angola, rosszabb, mint Kambodzsa, rosszabb, mint Afganisztán - még rosszabb, mint a Balkán"

- mondta Faerch.

17:08
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Titokban keresi a Nyugat Oroszország kegyeit

Az elmúlt hat hónap során Moszkva háromszor kapott nem nyilvános jelzéseket, többek között egy nyugati vezetőtől, hogy találkozót kell tartani Ukrajnáról, és meg kell vitatni az európai biztonsági kérdéseket. Erről Szergej Lavrov külügyminiszter számolt be Szergej Alejnik fehérorosz kollégájával tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint az orosz külügyminiszter megjegyezte, ezek a javaslatok a Nyugat azon ígérete ellenére érkeznek, hogy Kijev nélkül nem tárgyalnak ezekről a kérdésekről.

"Nem akarok és nincs jogom neveket mondani, de a nyugati országok számos magas rangú vezetője, köztük egy nyugati ország vezetője többször is, <...> legalább három különböző csatornán keresztül jelentkezett, hogy találkoznunk kellene és beszélnünk arról, hogy mi legyen Ukrajnával és az európai biztonsággal" - mondta Lavrov a két ország külügyminisztériumi tanácsainak ülése után.

17:31
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin beszélt a közelgő amerikai elnökválasztásról

A Kreml szóvivője pénteken a közelgő amerikai választásokról nyilatkozott, és azt mondta, Vlagyimir Putyin olyan elnököt részesítene előnyben, aki "konstruktívabb" Oroszországgal szemben, és megérti a "párbeszéd fontosságát", hívja fel rá a figyelmet az NBC News.

Arra a kérdésre egy személyes interjú során, hogy Putyin együtt tudna-e dolgozni a republikánus elnökjelöltekkel és Donald Trump korábbi elnökkel, Dmitrij Peszkov azt mondta, Putyin kész lenne együttműködni "bárkivel, aki megérti, hogy mostantól óvatosabbnak kell lenni Oroszországgal, és figyelembe kell venni az aggodalmait".

Peszkov nem nyilatkozott arról, hogy Joe Biden elnök beleillik-e ebbe a képbe, ugyanakkor azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy szükségtelenül meghosszabbítják az ukrajnai háborút, és ellentmondásos üzeneteket küldenek Kijevnek a támogatásról, amelyet kap.

17:51
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a heves harcok, az oroszok előrenyomulnak

A brit Védelmi Minisztérium (MoD) közzétette az ukrajnai helyzetről szóló legfrissebb helyzetjelentését.

Az X-en közzétett bejegyzésében a védelmi minisztérium azt írta, hogy Marinka környékén folytatódnak a heves harcok,

Az orosz erők "valószínűleg tovább csökkentették az ukrán ellenőrzés alatt álló terület kis zugait".

A poszt úgy folytatta, hogy a "fokozatos előrenyomulás" ellenére "nagyon valószínűtlen", hogy a moszkvai erők jelentős áttörést érnének el az ágazatban.

18:06
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Peszkov: Az ukrajnai konfliktus az USA által Oroszország ellen szervezett hibrid háború

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az NBC Newsnak arról beszélt, hogy

Az ukrajnai konfliktus az USA által Oroszország ellen szervezett hibrid háború.

Az orosz elnöki szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy ismerje fel a Kijev támogatásáért viselt felelősségét, és értse meg, hogy Washington lépései csak meghosszabbítják a konfliktust.

Peszkov azzal is vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy szükségtelenül meghosszabbítják az ukrajnai háborút, és ellentmondásos üzeneteket adnak Kijevnek a támogatásról, amelyet kapni fog.

Az orosz elnöki szóvivő arra is rámutatott, hogy Ukrajna a neki nyújtott amerikai segítséggel nem sokat tudott elérni a harctéren, és maga az Egyesült Államok is tudja, hogy Kijev nem tudja megnyerni a konfliktust.

21:00
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Csoportos támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg

Az orosz erők 40 csoportos csapást mértek ukrán katonai létesítményekre a héten. Az orosz Nyugati Harccsoport megerősítette állásait Kupjanszk térségében és 27 ukrán csapattámadást vert vissza - közölte az orosz védelmi minisztérium, hozzátéve: elfogtak egy Tocska-U rakétát és két Sz-200-as rakétát, valamint lelőttek egy ukrán Mi-8-as helikoptert és 119 drónt is.

21:42
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több ukrán osztagot is megsemmisítettek az oroszok Zaporozsjénál

Nyolc támadást vertek vissza az oroszok Zaporozsje térségében; Ukrajna ezen a területen 335 katonát veszített - közölte az orosz védelmi minisztérium. Az oroszok csapást mértek az ukrán hadsereg 128. rohamosztagára és 33., 65., 117. és 188. gépesített dandárjára és fegyvereire a zaporozsjei területen lévő Malaja Tokmacska, Novodanilovka és Novoandrejevka települések közelében.

22:47
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov: nyugati vezetők bizalmas tárgyalási kezdeményezéseket tettek

Nyugati országok magas rangú képviselői megpróbáltak "nem nyilvános" kapcsolatot létesíteni Moszkvával Ukrajna ügyében, annak ellenére, hogy ígéretet tettek arra, hogy Kijev nélkül nem tárgyalnak a konfliktusról - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában.

Nincs jogom neveket mondani, de a nyugati országok egy sor magas rangú, nagyon ismert vezetője tett így. Beleértve egy nagyon ismert nyugati ország bizonyos vezetőjét, aki többször, különböző csatornákon keresztül (...) küldött olyan jelzéseket, hogy miért ne találkozzunk és beszéljünk arról, hogy mi legyen Ukrajnával és az európai biztonsággal

- mondta a miniszter. Hozzáfűzte, hogy a szóban forgó politikus az elmúlt fél év alatt háromszor próbált három különböző csatornán keresztül erre vonatkozó jeleket küldeni, holott lenne lehetősége a közvetlen kapcsolatfelvételre "a moszkvai kollégájával".

Lavrov szerint Moszkva kész a párbeszédre azokkal az országokkal, amelyek érdekeltek abban, hogy véget vessenek azoknak a kísérleteknek, amelyek során egyesek a saját biztonságukat mások biztonságának rovására próbálják kiépíteni.
Vlagyimir Putyin elnököt idézve a miniszter kijelentette: a tárgyalások ellenzőinek meg kell érteniük, hogy a tárgyalások feltételei annál nehezebbek lesznek, "minél tovább kényszerítik (az ukrán államfőt, Volodimir) Zelenszkijt a háborúra". Hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem zárkózott el a párbeszédtől, és arra hívta fel az Európai Unió és a NATO "józan" politikusait, lássák be, zsákutcába vezet a háború, amelyet az elképzelésük alapján azon Zelenszkij-rezsim által vívnak Oroszország ellen, amely nem igazolta a vele szemben támasztott elvárásokat

07:25
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.