Oroszország a végső csapásra készül, egyre reménytelenebb helyzetben az ukránok

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tüzel, akció, lő, lövés
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JUNE 21: Ukrainian soldiers from the 35th Brigade fire targets using 120 mm mortar near one of newly captured villages in Donetsk Oblast, Ukraine on June 21, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 559. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
06:33
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:34
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva felett lezárták a a légteret

Az orosz média arról számolt be, hogy a Moszkva feletti légteret lezárták szeptember 5-én éjjel. A Domodedovo, Vnukovo és Sheremetyevo repülőtereken törölték a járatokat.

06:39
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás több orosz régió ellen

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint két drónt lőttek le orosz terület felett szeptember 5-én, az egyiket a Kaluga régió, a másikat pedig a Moszkvai területen Istra városa felett.

07:50
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyverüzletről tárgyal Putyin és Kim Dzsongun

A találkozóra várhatóan Vlagyivosztokban kerül sor még ebben a hónapban, Észak-Korea fegyvereket adhat az oroszoknak - írta a The Guardian.

08:19
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5877 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6899 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 97 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

09:53
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Szumit lőtték

Az orosz erők 18-szor támadták meg a Szumi megye határát. Két civil megsebesült, és jelentős károk keletkeztek az infrastruktúrában – jelentette a Szumi megyei Katonai Igazgatóság.

10:26
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Újraindult a forgalom a moszkvai repülőtereken

Moszkva két nagy repülőtere, a Vnukovo és a Seremetevo, valamint a Zsukovkszi repülőtér kedd hajnali ideiglenes felfüggesztést követően reggel helyi idő szerint 7.30-tól (GMT) újra a normál üzemben működnek – közölte az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség.

Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői lelőttek legalább három Ukrajnából indított drónt, amelyek az ország fővárosát vették célba.

11:21
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 57-szer lőtte Szumi régióját

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán 57-szer lőtték le Herszon régióját. Olekszandr Prokudin kormányzó szerint az orosz hadsereg lakónegyedeket és gabonatárolókat vett célbe Herszon megye Beryslavskyi kerületében.

12:18
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Elengedték az oroszok Szurovkint

A New York Times-ra hivatkozva a Meduza arról ír, hogy az oroszok kiengedték a házi őrizetből Szergej Szurovkin tábornokot, akit a hatóságok még azért tartóztattak le, mert feltehetően részt vett Jevgenyij Prigozsin korábbi Wanger-vezér lázadásában.

12:45
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Pusztító orosz csapások

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az elmúlt napokban az oroszok 133 településen 85 infrastrukturális épületre mértek légi csapást, kilenc különböző térségben.

13:21
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán merénylet történt

Az ukrán titkosszolgálat egyik tisztje robbanószerkezetet rejtett el Jurij Afanaszijevszkij a Luhanszki Népköztársaság vezetőjének otthonában. A robbanás következtében Afanaszijevszkij súlyosan megsérült, intenzív osztályon kezelik, azonban nincs életveszélyben.

14:07
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij meglepő látogatása

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a frontra látogatott, ahol katonákkal is találkozott. Köszönetet mondott a harcolóknak, és külön megköszönte a katonai kórházakban dolgozó orvosok munkáját.

14:40
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos a korrupció a segélyszállítmányoknál

Az ukrajnai hatóságok körében napvilágra került korrupciós esetek negatív hatással vannak az Ukrajnának küldött fegyverszállításokra és egyéb segítségre - jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök az LRT állami televízióban.

"Ez nagyon komoly probléma. Azok az államok, amelyek Ukrajnának segítenek, demokratikusak, kötelesek figyelembe venni a társadalmi hangulatot" - mondta Nauseda arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen hatást gyakorol a korrupció a fegyverszállításokra.

A választók véleménye nagyon fontos a litván elnök szerint. "Hatalmas csapás a segélyt kapó állam jó hírnevére, hogy azoknak az államoknak a választói, akik a segítséget adják, komoly korrupciós botrányokat látnak ott" - hangsúlyozta Nauseda.

Június végén Vilniusban bejelentették, hogy Litvánia addig már 1 milliárd euró értékben küldött katonai, humanitárius és pénzügyi segítséget Ukrajnának. Ez a balti köztársaság bruttó hazai össztermékének (GDP) 1,4 százaléka. A katonai segély értéke ezen belül meghaladta a félmilliárd eurót.

16:06
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas ukrán veszteségek

Ellentámadásuk három hónapja alatt az ukrán fegyveres erők több mint 66 ezer embert és 7600 egységnyi fegyverzetet veszítettek - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi moszkvai katonai vezetői tanácskozáson.

A tárcavezető szerint Kijev civil objektumok támadásával próbálja elterelni a figyelmet offenzívájának kudarcáról, győzelemként állítva be ezeket a "terrortámadásokat".

"Az úgynevezett ellentámadás kezdete óta az ellenség veszteségei meghaladták a 66 ezer embert és a 7600 egységnyi fegyverzetet - mondta Sojgu.

Az orosz védelmi tárca augusztus elején kiadott adatai szerint az ukrán fél addig az időpontig 43 ezer embert és mintegy 5 ezer egységnyi fegyverzetet veszített.

A miniszter kedden közölte, hogy az orosz erők az elmúlt hónap folyamán 159 HIMARS rakétát, több mint ezer pilóta nélküli légi járművet és 13 manőverező robotrepülőgépet lőttek le, és 34 operatív-taktikai vezetési pontot semmisítettek meg.

A miniszter szerint "a legfeszültebb" helyzet Zaporizzsjában alakult ki, ahol az ukrán fél stratégiai tartalékához tartozó, nyugati kiképzést kapott dandárokat vetett be. Közölte, hogy ezek az alegységek komoly veszteségeket szenvedtek.

17:35
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Már nem fenyeget a Wagner?

Gitanas Nauseda litván elnök szerint már nincs napirenden a fehérorosz határ lezárása. A kérdés akkor merült fel, amikor a Wagner-zsoldosok a határ közelében kezdtek el gyakorlatozni. Nauseda szerint viszont a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint nincsen fenyegetés, ezzel kapcsolatban pedig a lengyelek sem tudnak mást mondani.

18:39
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb német fegyverszállítmány

Németország leszállította az Ukrajnának gyártott légvédelmi lőszerek első adagját - közölte a német védelmi minisztérium kedden.

A német gyártmányú Gepard önjáró légvédelmi lövegekhez tízezres nagyságrendben szállítottak Ukrajnába lőszert, amelyet a Rheinmetall német védelmi ipari és technológiai vállalat gyárt a tárca megbízásából.

Németország az átfogó orosz támadással szemben védekező Ukrajnát fegyverekkel támogató országcsoport (Ukraine Defence Contact Group, UDCG) februári brüsszeli miniszteri ülésén vállalta, hogy gondoskodik a Gepardok lőszerutánpótlásáról. Ez komoly feladat, mert az 1970-es években kifejlesztett lövegeket már nem használják a német hadseregnél (Bundeswehr), és nem is készül a Gepardokban használt lőszer Németországban.

19:32
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Tavaly jelentősen megnőtt a kazettás bombák használata az ukrajnai háború miatt

Tavaly nyolcszorosára nőtt a kazettás bombák halálos áldozatainak száma, leginkább az ukrajnai háború miatt - közölte kedden a kazettás bombák használata ellen küzdő, Cluster Munitions Coalition (CMC) nevű londoni szervezet, amely 350 aktivistacsoportot egyesít.

A kazettás bombák használatát több mint 110 ország tiltja, mert nagy területen szórnak szét repeszeket, amelyek a polgári lakosságot is veszélyeztethetik, a fel nem robbant bombák pedig akár évekkel később is veszélyesek lehetnek.

A bombákat a földről lövik ki vagy repülőgépekből dobják le, majd a levegőben felrobbannak, és kisebb "bombaszemeket" szórnak szét egy széles területen. A használatukat betiltó 2008-as oslói egyezménynek nem részese sem Oroszország, sem Ukrajna, sem az Egyesült Államok.

20:45
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Felfüggesztik a koppenhágai orosz nagykövetség konzuli hivatalának működését

A koppenhágai orosz nagykövetség szerdától felfüggeszti konzuli hivatalának működését, miután Dánia korábban korlátozta a misszió diplomáciai személyzetének létszámát - derült ki az orosz külképviselet Telegramon közzétett üzenetéből.

A konzuli hivatal bezárásával a Dániában élő oroszok a jövőben nem nyújthatnak be útlevél-, vízum- vagy nyugdíjkérelmet a fővárosban.

A dán külügyminisztérium pénteken közölte, hogy öt főben korlátozzák a koppenhágai orosz nagykövetségen dolgozó diplomaták létszámát, az adminisztratív munkatársak számát pedig húszra csökkentették.

21:22
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev nem fog engedményeket tenni a gabonamegállapodás visszaállítása végett

Ukrajna visszautasítja Törökország azon felvetését, hogy engedményeket tegyen Oroszországnak a fekete-tengeri gabonaegyezmény visszaállítása végett - közölte kedden Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Podoljak kijelentette, hogy a kijevi vezetés nem fogja eltűrni a Moszkva elleni szankciók enyhítését, mert az "a lekenyerezés" politikájának egy formája lenne.

"Legyünk végtére realisták, és hagyjunk fel nem létező lehetőségek megvitatásával, még inkább pedig azzal, hogy további bűncselekmények elkövetésére bátorítsuk Oroszországot!" - hangoztatta az ukrán elnöki tanácsadó.

22:22
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Oroszország "nem tud elmenni Örményországból"

A Kreml nem ért egyet Nikol Pasinján örmény miniszterelnök nyilatkozatával, miszerint az orosz békefenntartók hegyi-karabahi missziója kudarcot vallott, és Oroszország kivonul a térségből, mert ezt Moszkva nem teheti meg - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

"Oroszország abszolút elidegeníthetetlen része ennek a régiónak, ezért nem mehet el sehová. Oroszország nem tud elmenni Örményországból" - hangoztatta a tisztviselő.

A Kreml szóvivője Pasinjánnak a La Repubblica című olasz lapnak adott interjúját kommentálta, amelyben az örmény kormányfő egyebek között azt hangoztatta, hogy Oroszország önként kivonul Hegyi-Karabahból.

Peszkov felhívta a miniszterelnök figyelmét arra, hogy "több örmény él Oroszországban, mint magában Örményországban", és többségük hazafi, aki méltó módon járul hozzá az ország fejlődéséhez.

23:09
szeptember 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament jóvahagyta a védelmi miniszter leváltását és utódjának felmentését jelenlegi posztjáról

Az ukrán parlament jóváhagyta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter és a legfőbb ukrán magánosítási alapot vezető Rusztem Umerov leváltását kedden, ezzel szabaddá téve az utat ahhoz, hogy Umerovot nevezzék ki a védelmi miniszteri tisztségre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap jelentette be Reznyikov felmentését, helyére Umerovot ajánlva, ehhez azonban a parlament jóváhagyása is szükséges.

A parlament kedden két szavazásban jóváhagyta a két érintett vezető leváltását, szerdán pedig várhatóan szavaz Umerov kinevezéséről. A törvényhozás védelmi bizottsága már kedden megszavazta, hogy Umerov legyen az új miniszter.

06:23
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.